Es crearan 16 "portes" per connectar Barcelona i el Parc de Collserola
Un concurs d'idees servirà per endreçar la connexió entre Barcelona i el Parc de Collserola i se'n crearan 16 "portes".
Barcelona

Barcelona vol reordenar-se i traçarà 16 corredors per obrir-se al Parc Natural de Collserola

Connectar el Parc de Collserola amb Barcelona és l'objectiu del concurs d'idees que ha engegat l'Ajuntament per ordenar i integrar el parc amb la capital catalana. El consistori ja té damunt la taula més de 3.000 projectes. Els veïns, però, temen que el parc perdi la seva qualitat de pulmó verd actual.

RedaccióActualitzat
Un gran descampat a tocar del velòdrom d'Horta marca el final de la ciutat i l'inici dels espais del Parc Natural de Collserola. Hi ha zones lliures sense definició en aquest punt, grans barreres com la ronda de Dalt, o corriols sense senyalitzar que són, precisament, elements que l'Ajuntament vol transformar amb el projecte "Portes de Collserola". És un concurs d'idees per endreçar la connexió entre la ciutat i la natura, en què es crearan 16 "portes" sempre a partir de camins ja existents. El 68% de la intervenció seria en zona urbana, i el 32 restant, dins del parc natural.

L'arquitecte en cap de la ciutat de Barcelona i gerent d'Hàbitat Urbà, Vicenç Guallart, ha explicat que pretenen que els barris tinguin "espais de qualitat en què la natura vagi cap a la ciutat i fer uns accessos acurats i precisos per fomentar un ús correcte del mateix parc".

Des del Parc de Collserola, el projecte es veu com una oportunitat per a la millora mediambiental d'unes zones que sovint són focus de problemes. El director gerent del Consorci Parc de Collserola, Marià Martí, els ha detallat: "Conflictes urbanístics, de marginalitat, d'abocament de deixalles, d'abandonament de vehicles i d'incendis". I és que, segons ha manifestat: "És una zona que, com que no està estructurada, la gent no hi va a passejar i no és ocupada per gent normal". I, per tant, "dóna peu a marginalitats".

Les associacions de veïns, en canvi, hi veuen el perill d'un augment desmesurat de visitants del parc provocat per un excés d'aparcaments i per la proposta d'instal·lar un telefèric al passeig Valldaura. A més, critiquen que no se'ls hagi consultat abans per preveure els equipaments necessaris als barris. El coordinador d'Entitats i l'Associació de Veïns de Nou Barris, Pep Ortiz, ha manifestat: "No seria bo que des de dalt ens diguessin on va cada lloc i amb la participació dels veïns i dels barris colaterals segurament no repetirem errors de fer equipaments molt semblants a 100 metres de distància perquè estem en diferents barris".

L'Ajuntament ha rebut més de 3.000 propostes provinents d'uns 300 equips diferents formats per arquitectes, ambientòlegs i dissenyadors. A principis d'any se sabran els equips guanyadors de cada porta.
Anar al contingut