Barcelona

Barcelona torna a la Generalitat els retrats dels comtes reis de Catalunya i Aragó

L'Ajuntament de Barcelona ha tornat a la Generalitat la col·lecció de retrats dels comtes reis de Catalunya i Aragó. Les pintures estaven exposades al Museu Militar del castell de Montjuïc i, en tancar aquesta instal·lació, ara tornen a mans del govern català. Els quadres componen la galeria règia més antiga d'Espanya i una les més antigues d'Europa. L'acte de cessió s'ha fet aquest divendres al Saló de Cent de l'Ajuntament amb el president de la Generalitat, José Montilla, i l'alcalde de Barcelona. Jordi Hereu ha qualificat la cessió de "procés de normalització".

Actualitzat
Els 46 quadres dels monarques catalans des del temps dels visigots van ser pintats per l'artista bolonyès Filippo Ariosto al segle XVI per encàrrec del govern català d'aleshores. En una conjuntura complexa i delicada a Espanya, la col·lecció, que va costar una petita fortuna, volia simbolitzar el poder polític i econòmic català, alhora que reivindicava la pròpia història, amb la idea d'enviar un missatge clar al monarca de l'època, Felip II.

Malgrat les diferents situacions polítiques i els diversos trasllats al llarg dels anys, la col·lecció s'ha mantingut sempre unida i pràcticament completa. Una circumstància excepcional, que la fa única a Espanya, i possiblement a Europa, pel seu gran valor historiogràfic i documental. Ara, aquesta unitat queda definitivament garantida per un acord entre institucions. El president, José Montilla, i l'alcalde, Jordi Hereu, han destacat la bona sintonia que hi ha entre les dues institucions que representen i la reivindicació de l'autogovern que la col·lecció simbolitza.

Els quadres seran sotmesos immediatament a un imprescindible procés de restauració, mentre se'n decideix l'emplaçament definitiu.

Anar al contingut