Barcelona

Barcelona sancionarà amb fins a 100.000 euros les elèctriques que no firmin un conveni per evitar talls

L'Ajuntament de Barcelona aprova la taxa dels pisos buits i es manté ferm a multar les empreses de serveis que tallin la llum, el gas o l'aigua a famílies en situació de pobresa energètica

Actualitzat

El 10% dels ciutadans de Barcelona tenen problemes per pagar la llum, l'aigua i el gas. Per combatre-ho, el govern d'Ada Colau ha advertit a les empreses elèctriques i de subministraments que els imposarà "multes coercitives" si no s'avenen a participar en els convenis amb les administracions que inclou la llei 24/2015 d'Emergència Habitacional i Pobresa Energètica.

En concret, el consistori es planteja dos tipus de sancions a les empreses de subministraments: les coercitives, per obligar les companyies a seure a negociar el conveni, i d'altres per a les faltes "greus o lleus" que derivin de l'incompliment d'això, i que oscil·laran entre 10.000 i 100.000 euros.

La tinenta d'alcalde Laia Ortiz ha anunciat l'aprovació d'una instrucció jurídica i una proposta de conveni amb les companyies elèctriques per avançar en l'aplicació de la llei 24/2015, que inclou l'aplicació de sancions de 3.000 euros a les empreses que es neguin a participar-hi.

"Les empreses presten un servei en condició d'oligopoli, cosa que els reporta grans beneficis, però en canvi no es coresponsabilitzen a garantir el subministrament. Ha arribat l'hora de canviar la perspectiva, no és una qüestió de petits maquillatges."

Ortiz ha assegurat que la proposta és "ambiciosa" i que s'ha elaborat amb la col·laboració de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica –entitat impulsora de la iniciativa legislativa popular que va donar lloc a la llei 24/2015– i ha assegurat que les empreses de subministraments hauran de seure a negociar "perquè, si no, es posaran multes".

L'Ajuntament insta la Generalitat a actuar, també. Ortiz ha assegurat que hauria de ser el govern de Puigdemont qui impulsés un conveni d'àmbit català i l'ha convidat a "fer-se seva" la proposta de l'Ajuntament de la capital.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut