Barcelona

Barcelona reviu el "No a la guerra" en el quart aniversari de la invasió a l'Iraq

Entre 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 15.000, segons els organitzadors, s'han manifestat pel centre de Barcelona per demanar la fi de la guerra a l'Iraq i reclamar que George Bush, Tony Blair i José María Aznar siguin jutjats per aquesta "barbàrie" davant el Tribunal Penal Internacional. Igual que en centenars de països del món, la Plataforma Aturem la Guerra ha convocat a la capital catalana una manifestació en contra del conflicte de l'Iraq, el dia que es compleix el quart aniversari de l'inici de la guerra.

Actualitzat

La manifestació s'ha iniciat a la plaça Universitat i ha transcorregut sense incidents fins a la plaça de Sant Jaume, on l'advocat Josep Maria Loperena ha llegit un manifest denunciant que el conflicte ha costat la vida a 600.000 persones i ha provocat que dos milions d'habitants de l'Iraq siguin ara refugiats.

En el manifest també es denuncia que els presidents dels EUA, George Bush, del Regne Unit, Tony Blair, i qui llavors era president d'Espanya, José María Aznar, són els responsables de la destrucció de l'Iraq, i per això es reclama que siguin jutjats pel Tribunal Penal Internacional (TPI).

Loperena ha recordat que fa pocs dies Aznar va admetre que a l'Iraq no hi havia armes de destrucció massiva i, entre aplaudiments dels assistents, que omplien la plaça de Sant Jaume, ha exclamat: "Com es pot ser tan cínic? Com és possible que ningú li exigeixi responsabilitats a aquest mentider tan mediocre?"

Retirada de les tropes de l'Afganistan

Així mateix, en el manifest es reclama a l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero que retiri les tropes espanyoles desplegades a l'Afganistan, en entendre que van anar-hi en missió d'ajuda humanitària però que, actualment, són "forces d'ocupació al servei dels plans perversos del govern dels EUA".

La manifestació estava encapçalada per una pancarta portada pels responsables de la Plataforma Aturem la Guerra amb el lema "Fora les tropes. No a l'ocupació de l'Iraq i Palestina".

Durant les gairebé dues hores que ha durat la marxa, els manifestants han cridat lemes com "PP mentiders", "Bush, Blair, Aznar, assassins", "No a la guerra" i "L'única arma massiva és la vostra mentida".

ERC i ICV-EUiA se sumen a la marxa

A la manifestació, on hi havia algunes banderes saharauis, han acudit delegacions d'ERC i d'ICV-EUiA, encapçalades pels diputats al Congrés Joan Tardà i Joan Herrera.

En nom d'ERC, Tardà ha denunciat que la guerra de l'Iraq ha estat un "genocidi" i ha animat la gent a tornar al carrer, no només per demanar la pau, sinó també per evitar que es retalli l'Estatut en el Tribunal Constitucional.

Per la seva banda, i en nom d'ICV, Joan Herrera ha demanat que Aznar i l'actual líder del PP, Mariano Rajoy, demanin perdó per haver portat Espanya a una de les guerres "més fosques" i els ha exigit que no s'amaguin "darrere de les mentides i les calúmnies". 

El coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, ha demanat que es jutgi en el Tribunal Penal Internacional Bush, Blair i Aznar, als quals ha titllat de "senyors de la guerra".

La manifestació ha transcorregut sense incidents, encara que davant l'àmplia delegació d'ICV-EUiA han anat durant tot el recorregut un grup d'una vintena d'okupes amb una pancarta a favor de la llibertat de Núria Pòrtulas, que va ser detinguda pels Mossos d'Esquadra per ordre de l'Audiència Nacional acusada de pertànyer a una organització armada de caràcter anarquista.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut