Barcelona

Barcelona retira la Medalla d'Or a la infanta Cristina i l'atorga a Muriel Casals a títol pòstum

El ple de l'Ajuntament de la ciutat accepta que Jordi Pujol retorni la seva medalla

RedaccióActualitzat

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat, per unanimitat, revocar l'atorgament de la Medalla d'Or de la ciutat a Cristina de Borbó. En el ple també s'ha aprovat atorgar a títol pòstum la Medalla d'Or de la Ciutat a Muriel Casals, a proposta dels grups municipals de CiU i ERC. Una distinció que ha comptat amb els suports de tots els grups excepte del PP i l'abstenció de C's, que han expressat que la màxima distinció de la ciutat ha de reservar-se, segons la líder de C's a l'Ajuntament, Carina Mejías, a "persones que han deixat un llegat a la ciutat".

Tot i mostrar el seu respecte a la trajectòria docent i política de l'expresidenta d'Òmnium Cultural i diputada de Junts pel Sí al Parlament, el president de PP a Barcelona, Alberto Fernández, ha dit que considera que la distinció és un "homenatge polític i no a la persona", i ha insistit que la concessió no hauria d'impulsar-se a instància dels grups municipals, sinó que és una proposta de la ciutat.

En canvi, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha destacat la tasca que va fer Casals en la defensa de la cultura i la llengua catalana, així com el seu "compromís amb els valors republicans", mentre que el líder de CiU i exalcalde de la ciutat, Xavier Trias, ha assegurat que l'homenatge recull el sentir majoritari de la societat catalana i barcelonina. "La seva capacitat de diàleg li va servir per guanyar-se el respecte dels quals no pensaven com ella", ha manifestat Trias. El líder del PSC de Barcelona, Jaume Collboni, en canvi, ha subratllat el seu tarannà obert, positiu i conciliador, mentre el d'ERC, Alfred Bosch, ha assegurat que l'homenatge suposa tornar una petita part del que Casals encara tenia per oferir.

En el ple, també s'ha acceptat la devolució de la medalla lliurada a Jordi Pujol, que ha comptat amb la unanimitat de tots els partits. El líder de CiU, Xavier Trias, però, ha manifestat que l'acte "no calia" perquè l'expresident, a petició del mateix exalcalde i del grup socialista, ja havia acceptat que se li retirés aquesta distinció. Per la seva banda, des d'Esquerra Republicana, Alfred Bosch ha instat altres investigats a actuar com ho ha fet Pujol.

Pel que fa a la revocació de la medalla a Cristina de Borbó, el primer tinent d'alcalde de la ciutat ha assegurat que és ella mateixa qui hauria hagut de tornar la distinció.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut