L'escultura de Joan Mora que Samaranch va donar a l'Ajuntament de Barcelona
L'escultura de Joan Mora que Samaranch va donar a l'Ajuntament de Barcelona
Barcelona

Barcelona restituirà el nom de Samaranch en l'escultura que el president del COI va donar a la ciutat

Arran que una majoria ha votat a favor de tornar a col·locar una placa amb el nom de Samaranch, Gerardo Pisarello s'ha mostrat disposat a fer-ho sempre que l'escultura es traslladi al Museu Olímpic de l'Esport

Actualitzat

La comissió de Presidència, Drets de la Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció de Barcelona ha aprovat aquest dimecres una proposta del PP per instar el govern municipal a restaurar la inscripció de l'escultura que l'expresident del Comitè Olímpic Internacional (COI) Joan Antoni Samaranch havia donat a la ciutat.

Samaranch va regalar l'escultura de Joan Mora al consistori en record dels Jocs Olímpics del 1992. A principis d'octubre, l'Ajuntament va decidir esborrar el text de la placa que hi havia a l'escultura, després que la CUP va demanar al govern municipal la retirada de l'escultura pel passat franquista de l'expresident del COI. El text esborrat deia: "El president del Comitè Internacional Olímpic. J. A. Samaranch. A la seva ciutat en record dels Jocs de la XXV Olimpíada".

Amb els vots de PP, CiU, C's i PSC

La proposta s'ha aprovat amb els vots favorables del PP, CiU, C's i també del PSC, que forma part del govern municipal juntament amb Barcelona en Comú. La regidora socialista Carmen Andrés ha dit que el reconeixement a la figura de Samaranch "no és al seu passat franquista, sinó al treball que va fer per convertir Barcelona en seu dels Jocs Olímpics".

El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández, ha criticat que el govern municipal prengués la decisió d'esborrar la inscripció de manera unilateral. El regidor de C's Paco Sierra ha destacat l'esperit de consens i unitat que creu que van representar els Jocs de 1992, mentre que la regidora de CiU Maite Fandos ha lamentat que es menyspreï el llegat de Samaranch.

BComú, ERC i la CUP han votat en contra de la proposta del PP. El primer tinent d'alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello, ha dit que la restitució de la llegenda, "si hi ha una majoria que vol fer-la, es farà", però l'ha condicionat al trasllat de l'estàtua del pati d'honor de l'Ajuntament al Museu Olímpic de l'Esport. Tant republicans com cupaires han rebutjat la restitució de la placa pel passat franquista de Samaranch.

Anar al contingut