Imatge d'arxiu del Mobile World Congress de Barcelona (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu del Mobile World Congress de Barcelona (Foto: EFE)
Barcelona

Barcelona resisteix la crisi i continua entre les millors ciutats per fer negocis

La ciutat de Barcelona resisteix la crisi i va en la bona direcció en mantenir-se entre les cinc millors ciutats d'Europa per fer negocis, la sisena en projectes d'inversió estrangera i la quarta en perspectives empresarials d'exportacions. Aquesta és una de les conclusions a les quals han arribat la Cambra de Comerç de Barcelona i l'Ajuntament de la ciutat després d'analitzar l'informe anual de l'Observatori de Barcelona, que recull els resultats de 28 indicadors relatius a sis àmbits: negocis, coneixement, turisme, sostenibilitat i qualitat de vida, preus i costos, i mercat de treball i formació.

Actualitzat
L'informe, presentat pel primer tinent d'alcalde, Jordi William Carnes, i el president de la Cambra, Miquel Valls, situa la capital catalana com la cinquena ciutat preferida per fer negocis, darrere de Londres, París, Frankfurt i Brussel·les, per aquest ordre. Barcelona també ocupa el quart lloc sobre perspectives empresarials d'exportacions pel 2011 i el segon lloc en organització de reunions internacionals, encara que aquesta dada correspon a l'any 2009.

En producció científica, Barcelona es troba en la posició 18 i en la desena en trànsit de passatgers en els aeroports, mentre que cau onze llocs el cost de la vida i se situa al número 49. De la mateixa manera, els preus del lloguer d'oficines, de locals comercials i de sòl industrial experimenten descensos considerables com a conseqüència de la poca demanda i l'ajust del mercat immobiliari.

La ciutat torna a estar entre les primeres en places hoteleres (segona darrere de París) i passatgers de creuers (primera), encara que les dues dades també són del 2009. La capital catalana destaca també per la seva primera posició en qualitat de vida dels treballadors, malgrat que aquest resultat és fruit de les opinions de 500 executius d'empreses.

Els pitjors resultats fan referència als indicadors relacionats amb el mercat de treball, que són del 2009, quan Barcelona va ocupar el lloc 40 per l'alt atur.

La Cambra de Comerç ha elaborat també una anàlisi del clima empresarial de l'àrea metropolitana de barcelona el 2010 i les perspectives pel 2011, en el qual destaca la importància de la indústria i el turisme, en concret del sector hoteler. Els sectors amb millors perspectives per aquest 2011 són la indústria i l'hostaleria, que continuen amb el seu paper dinamitzador de l'economia i que preveuen un increment de la facturació i de la inversió que no tindrà una traducció positiva en l'ocupació, que s'estancarà o experimentarà un lleuger augment.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi William Carnes, ha destacat que "malgrat que el 2009 i 2010 han estat molt durs pel context econòmic, la ciutat està mantenint la seva competitivitat gràcies a la seva diversitat econòmica i aposta per la innovació, la creativitat i el coneixement".

De la seva banda, el president de la Cambra, Miquel Valls, ha subratllat la importància de la indústria, el turisme i els serveis a les empreses com a sectors dinamitzadors de l'àrea metropolitana i ha emfatitzat que la indústria en la primera corona de Barcelona "s'està recuperant més ràpidament que a Espanya.


Anar al contingut