Pla general d'unes de les imatges que il·lustren l'exposició 'Born. Memòries d'un mercat', al Born Centre Cultural el 15 de…
Pla general d'unes de les imatges que il·lustren l'exposició 'Born. Memòries d'un mercat', al Born Centre Cultural el 15 de març del 2017 (horitzontal)

Barcelona reivindica la història i el llegat del mercat del Born amb una exposició al centre cultural

Actualitzat

ACN Barcelona.-El Born Centre de Cultura i Memòria acollirà entre el 17 de març i el 26 de novembre una exposició temporal que reivindica la història i el llegat del mercat que va ocupar aquest espai fins l'any 1971, des de la plaça fins que es va construir l'edifici metàl·lic de Josep Fontserè, passant pel mercat minorista, el majorista i finalment la reivindicació veïnal perquè no fos enderrocat. Sota el títol 'Born. Memòries d'un mercat', la mostra també fa una crida a la ciutadania perquè aporti el seu material fotogràfic o audiovisual per tal de crear un fons documental sobre el mercat. El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha apuntat que aquesta exposició serveix per recordar la importància que tenen els mercats per crear barri i comunitat.

A través d'entrevistes, fotografies i audiovisuals diversos, la mostra explica com va ser el mercat inicial del Born a la plaça, la construcció de l'edifici de Fontserè que després va servir de model per a altres mercats de la ciutat, la transformació en mercat dels majoristes de fruites i verdures i finalment el moviment veïnal per salvar l'edifici de l'enderroc l'any 1971, en època franquista. En aquella època va acollir festes, obres de teatre, espectacles musicals o mítings polítics. Un dels comissaris de la mostra, Manuel Guàrdia, ha remarcat que poca gent sabia que el Born va començar a ser mercat central a partir del 1921, i que abans era un mercat minorista que no va acabar mai de funcionar en comparació amb la Boqueria o Santa Caterina. Guàrdia ha constatat que els 50 anys de mercat central són els que més es recorden. Pisarello, per la seva part, ha destacat que aquesta exposició és un homenatge al paper dels mercats com creadors de barri i de comunitat, espais d'emprenedoria, de producció local i d'innovació, necessaris per evitar que els processos de comercialització quedin en mans de grans superfícies i cadenes. "Els mercats són espais d'intercanvi de vivències i representen el que és la identitat de Barcelona i de Catalunya", ha opinat.També ha remarcat que el Born ha de ser un centre de la memòria de la resistència per causes polítiques, però també de la memòria popular, festiva, lúdica i comunitària de la ciutat. Per la seva part, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha destacat l'anomenada 'Paradeta de la Memòria', que fa una crida a la ciutadania perquè aporti el material fotogràfic i audiovisual que tingui sobre el mercat, i així crear un arxiu.En paral·lel a l'exposició, s'han programat també nombroses activitats com jornades, taules rodones itineraris, tallers infantils, d'arquitectura i de cuina. També es representarà 'Tenorio Forever', dirigida per Mario Gas, un dels espectacles més celebrats que es van veure al Born l'any 1976. L'exposició, que es podrà visitar gratuïtament durant el primer mes, es clourà amb un concert, en record de les festes i grans actes lúdics que s'hi van organitzar també en aquella època.

Anar al contingut