Ple de l'ajuntament de Barcelona
Ple de l'ajuntament de Barcelona
Barcelona

Barcelona reclama explicacions per la relació del CNI amb l'imam de Ripoll

S'ha aprovat la proposta del PDeCAT en el ple municipal amb el suport d'ERC, Ciutadans i el PP en contra i l'abstenció de BComú i PSC

Actualitzat

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició del Grup Demòcrata que reclama explicacions a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per la relació entre el CNI i l'imam de Ripoll, a més d'exigir les responsabilitats polítiques pertinents davant "l'escàndol i la incapacitat manifesta" de l'executiu de Mariano Rajoy "per evitar els atemptats del 17 i 18 d'agost a Barcelona i Cambrils".

El text també demana saber des de quin moment el govern espanyol coneixia aquest vincle i per què l'ha amagat fins ara, i que es concreti quin tipus de relacions es tenien, quant van durar i a quins comandaments o responsables reportava Abdelbaki es-Satty.

 

 

Han votat a favor de la iniciativa el Grup Demòcrata i ERC, mentre que Cs i PPC ho han rebutjat, i s'hi han abstingut BComú, PSC i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy.
           

El portaveu del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha dit que aquesta demanda "és un deure de la ciutat amb la memòria de les víctimes" i ha reiterat el seu agraïment a la feina dels Mossos d'Esquadra, de l'exconseller d'Interior destituït i exregidor del PDeCAT, Joaquim Forn, i de l'excap dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero: "Han patit una campanya indigna de desprestigi."

 

"Les democràcies consolidades no tenen por de qüestionar-se, fins i tot, les seves actuacions irregulars. I d'examinar les seves clavegueres."

"No diem que el Govern sigui el responsable dels atemptats. No ho hem dit i no ho direm."

 

El popular Alberto Fernández ha insistit que els únics responsables dels atemptats són els mateixos terroristes: "No trenquin més la convivència a Catalunya." També ha retret a l'exalcalde Trias (PDeCAT) que per "esgarrapar un grapat de vots" hagi presentat aquesta proposició, amb la qual, ha assegurat, "s'ha fet miques la unitat contra el terrorisme del ple".

De la seva banda, la líder de Ciutadans a Barcelona, Carina Mejías, ha acusat el grup Demòcrata de difondre sospites infundades, menysprear i insultar els cossos de seguretat de l'Estat i "intentar utilitzar el terrorisme en benefici de l'independentisme". També ha recordat a Ciurana que la policia espanyola ha frenat atemptats a centres comercials i al metro de Barcelona amb diferents operacions antiterroristes.

El regidor d'ERC, Jordi Coronas, ha criticat la "deslleialtat absoluta" entre cossos policials, mentre que Carmen Andrés (PSC) ha demanat explicacions però sense generar dubtes sobre la feina que exerceixen els serveis d'intel·ligència, i Maria Rovira (CUP) ha demanat anar a l'arrel dels fets i ser transparents amb els ciutadans.

El tinent d'alcalde Jaume Asens ha argumentat l'abstenció de BComú perquè, tal com està formulada, la proposta "pot abonar tesis conspiratives i poc contrastades" i perquè ja està previst que el director del CNI comparegui al Congrés per donar explicacions.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Terrorisme
Anar al contingut