Primer pla del regidor d'Arquitectura, Paisatge i Patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Mòdol, en la presentació del programa que…
Primer pla del regidor d'Arquitectura, Paisatge i Patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Mòdol, en la presentació del programa que portarà Barcelona a la Biennal Internacional d'Arquitectura de Buenos Aires, el 27 de setembre del 2017.

Barcelona portarà cinc projectes ciutadans a la Biennal Internacional d'Arquitectura de Buenos Aires

Actualitzat

ACN Barcelona.-Barcelona presentarà cinc projectes que lliguen l'arquitectura urbana amb la participació ciutadana a la Biennal Internacional d'Arquitectura de Buenos Aires, que se celebrarà del 9 al 20 d'octubre. Es tracta de la Torre Júlia, la cooperativa d'habitatges La Borda, els equipaments veïnals del Fort Pienc, la restes històriques restaurades del Turó de la Rovira i l'antiga fàbrica Fabra i Coats. Segons el regidor d'Arquitectura, Paisatge i Patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Mòdol, l'exposició "vol mostrar que hi ha una altra manera de fer arquitectura" i allunyar-se de les grans obres urbanístiques de la "marca Barcelona". Juntament amb Venècia i Sao Paolo, el certamen és un dels tres més importants del món, i per primera vegada tindrà una ciutat convidada, que serà la capital catalana. El regidor també ha mostrat la voluntat que Barcelona organitzi la seva pròpia biennal.

La proposta de Barcelona, que s'ha presentat aquest dimecres a l'Ajuntament, ha estat elaborada conjuntament pel consistori i per l'Institut Ramon Llull. "Estem cansats que se'ns etiqueti amb un model concret, hem d'apuntar cap a l'arquitectura urbana perquè doni una resposta real a les necessitats de la gent", ha afirmat Mòdol. Juan Carlos Ariel Cavilli, un dels tres comissaris de l'exposició, ha explicat que han escollit aquests projectes perquè "són espai fets i utilitzats per la gent". Els comissaris també han valorat la "gran sensibilitat" dels edificis, la seva integració en l'espai públic i la seva mirada sobre la història i el patrimoni, així com l'ús de pocs recursos en la seva construcció.D'entre els cinc projectes, la Torre Júlia, un edifici amb pisos de lloguer per gent gran al barri de la Prosperitat, i els habitatges en cessió d'ús de La Borda, al barri de Sants, s'utilitzen actualment com a residències. La resta són equipaments veïnals en el cas del Fort Pienc, un espai de memòria històrica al Turó de la Rovira i un recinte rehabilitat que acull activitats artístiques diverses a l'antiga fàbrica tèxtil de Fabra i Coats.Els autors de l'exposició han donat especial importància a la temàtica social i als usos comunitaris de l'arquitectura. "Es tracta d'edificacions que no surten a les revistes però que són genuïnes i molt de barri", ha subratllat l'arquitecte David Aceves. L'exposició vol ser "més emocional que de disseny", i en aquesta línia l'artista visual Toni Casassas ha elaborat un material audiovisual amb entrevistes als arquitectes i als ciutadans que participen en cada projecte.La mostra, titulada 'Barcelona, arquitectures de una ciudad', anirà acompanyada d'un programa de set conferències, on intervindran el regidor d'Arquitectura, Daniel Mòdol, i el d'Habitatge, Josep Maria Montaner. A més, l'Institut Ramon Llull també realitzarà un programa d'activitats escèniques en altres espai culturals de la ciutat.

Anar al contingut