Barcelona

Barcelona, on hi ha més desnonaments de tot Espanya per no pagar el lloguer

L'atractiu de Barcelona fa pujar el preu de mercat, la llei no posa límits a les pujades i les famílies no ho poden assumir

Catalunya RàdioActualitzat

La justícia ordena cada dia una vintena de desnonaments a la demarcació de Barcelona, cosa que la situa en el primer lloc de tot l'Estat amb un pes creixent dels desnonaments per impagaments de lloguer. Les accions per aturar-los s'han multiplicat, però el fet que estiguin vencent molts dels contractes de 3 anys permesos per la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) i que no hi hagi límits a les pujades, dibuixa un panorama complicat.

El 2017 el lloguer a Barcelona va pujar gairebé un 10% i les accions per donar suport a les persones que no ho poden pagar s'han hagut de multiplicar. Els activistes de la PAH frenen cada dia una desena de desnonaments en un 60% de casos per impagament de lloguers.

 

 

Santi Mas de Xaxàs, un dels seus portaveus, explica que no es tracta de famílies en situacions extremes.

"Un pensa que el que arriba al desnonament són famílies en absoluta precarietat i vulnerabilitat i no només és el cas. A la PAH ens estem trobant famílies que tenen 1.000 €, 1.300€, i no poden, els fan un augment de lloguer de 500 a 800 € o de 800 a 1.000, i ja simplement aquestes famílies que tenen una feina no poden pagar el lloguer."

Les dimensions que està agafant el problema s'expliquen pel fet que estan vencent molts dels contractes de tres anys que estan permesos per la nova llei d'arrendaments urbans (LAU) i els propietaris ho aprofiten per apujar el preu.

Des de l'Ajuntament de Barcelona el regidor d'Urbanisme, Josep Maria Muntaner, admet que els atractius immobiliaris de Barcelona obliguen a buscar mesures extraordinàries per posar límits al mercat.

"Aquest mercat s'ha de regular, s'ha de refredar, s'ha d'ordenar, nosaltres defensem un model en el qual s'ha de trobar la manera de regular, no solament limitar els preus o sancionar els lloguers abusius, sinó que es tracta de crear un sector immobiliari molt més estable, com succeeix a Europa."

 

A la Cambra de la Propietat Immobiliària el seu gerent, Òscar Gorgas, ens diu que no tindrien problemes a tornar a fer contractes de 5 anys, però no acceptaran límits en el preu del lloguer.

"Si limites el preu discriminaràs políticament l'accés a l'habitatge? No diràs primer famílies, després jubilats, després estudiants. No sé com es discriminarà un mercat on ja no es discrimina per preu. I en realitat el que estarem aconseguint és incrementar la demanda."

Des de la Cambra tampoc creuen que els incentius per a la rehabilitació que ofereix l'Ajuntament de Barcelona als que cobrin lloguers per sota dels preus de mercat tinguin gaire interès en un moment en el qual poden demanar el que vulguin perquè acaben trobant llogaters.

ARXIVAT A:
HabitatgeEconomia de butxaca
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut