Barcelona

Barcelona, la província on afloren més piscines no declarades de tot l'estat

Els últims tres anys, ha descobert a Catalunya més de 130.000 finques que s'havien ampliat o s'havien destinat a un ús diferent del declarat

RedaccióActualitzat

L'avioneta del cadastre que vigila finques irregulars des del cel no és un mite. Cada dia, els avions de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya s'enlairen per fotografiar el territori. S'analitza la previsió meteorològica, i en funció d'això es programa quina zona s'escombrarà amb detall. L'avió equipat capta tot tipus d'informació, amb imatges d'alta precisió i amb fotografies làser que permeten obtenir un perfil del terreny amb precisió de centímetres. Així ho assegura Jordi Hernàndez, el cap Unitat de vol de l'ICGC:

"És necesari fer una renovació de cartografia cada any. La gent pensa que el territori està molt quiet, però noves carreteres, edificis nous, rius que canvien d'una banda a una altra, tot això s'ha de captar, i s'ha de plasmar en un mapa."

Aquesta informació s'envia a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per ser tractades i processades i obtenir mapes amb una informació que té múltiples aplicacions. 

Informació per fer aflorar construccions no inscrites al cadastre

Aquesta informació serveix per fer aflorar construccions no inscrites fins ara al cadastre i també perquè les noves inscripcions al Registre de la Propietat siguin fidedignes. I és que al cadastre i al registre poden saber, només amb un clic de ratolí, quines edificacions estan donades d'alta i quines no. 

Descobertes en 3 anys més de 130.000 finques sense regularitzar

Una informació que era el que buscava Hisenda amb la regularització cadastral engegada el 2013 i que s'acaba el 2016. Un pla que fins al juliol ha permès a Catalunya regularitzar més de 130.000 immobles, que han vist com, de mitjana, el rebut de l'IBI s'incrementava en 238 euros. Els propietaris, però, han pogut donar d'alta les noves construccions pagant només una taxa de 60 euros, i els endarreriments d'IBI corresponents, i s'han estalviat la multa, que podria arribar als 6.000 euros. 

Barcelona ha estat la província espanyola on han aflorat més piscines no declarades, mentre que, a Lleida i Tarragona, el frau s'ha concentrat sobretot en els canvis d'ús de les construccions. A Girona són les ampliacions d'habitatges les que majoritàriament no estaven declarades al cadastre. 

El següent pas és deixar-ne constància també al Registre de la Propietat, perquè tinguin el valor que han de tenir per si, per exemple, mai volen hipotecar-les o vendre-les.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut