Milers de manifestants a Passeig de Gràcia aquest 2018 (Reuters)
Milers de manifestants a Passeig de Gràcia aquest 2018 (Reuters)
Barcelona

Milers de persones declaren Barcelona "garant de la hispanitat" pel 12-O

La Guàrdia Urbana xifra en aproximadament 65.000 els manifestants a Barcelona; els organitzadors parlen de 300.000

RedaccióActualitzat

Els partidaris de la unitat d'Espanya han tornat a manifestar-se pel centre de Barcelona. Unes 65.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat pel passeig de Gràcia i plaça de Catalunya per celebrar el 12 d'octubre. Els organitzadors eleven la xifra a 300.000.

La plataforma unitària España Somos Todos, amb el suport d'una cinquantena d'associacions i de partit polítics com Ciutadans i el PP, s'ha manifestat sota el lema "Barcelona, garant de la hispanitat".

Els col·lectius i partits convocants han volgut convertir aquest divendres Barcelona en un centre neuràlgic del Dia de la Hispanitat.

 

Acte a plaça Catalunya

La manifestació ha sortit a les 11.00 de passeig de Gràcia, a l'altura de Provença, i ha arribat fins a plaça Catalunya.

Després d'un minut de silenci hi ha hagut els parlament d'Espanya i Catalans, Somatemps, Societat Civil Catalana, Tabàrnia, Asociación Hispana i Empresaris de Catalunya.

Les diferents entitats participants han demanat al govern de Quim Torra que abandoni la seva voluntat d'implantar la República i ha assegurat que mai donaran suport al govern del PSOE si aquest continua amb el suport dels partits que han qualificat de "colpistes".

Els manifestants han cridat en alguns moments "Pedro Sánchez dimissió".

 

 

Javier Megino, portaveu d'Espanya i Catalans, organitzadors de la manifestació, ha demanat als jutges que no s'acoquinin: "Ni oblit ni perdó, molt temps de presó". El públic ha respost amb crits de "Puigdemont a presó".

 

També s'han sentits crits de "Viva España", "Yo soy español" i "Esta es la juventud de España".

Suport de PP, Ciutadans, SCC i Vox

La manifestació ha aplegat a primera fila representants de partit polítics. Des de Ciutadans, la seva líder, Inés Arrimadas, ha lamentat el que va passar ahir dijous al Parlament pel que fa a la reprovació del rei Felip VI i ha apuntat que el responsable de tot és Pedro Sánchez, que dona oxigen als independentistes.

" Son insults i humiliacions que no es permetrien a cap altre país democràtic perquè són els socis, insisteixo, del president Sánchez que ha de convocar eleccions ja"

El líder del PP català, Xavier García Albiol, ha donat suport a la convocatòria i ha responsabilitzat Pedro Sánchez de la resolució del Parlament que només pretén "insultar" el rei:

I Societat Civil Catalana, en la veu de José Rosiñol, ha dit que és urgent aturar el que està fent el president Torra.

""Alertem d'aquesta deriva cap a cert grau d'enfrontament civil. Nosaltres fem una crida a la calma, a la concòrdia i al diàleg sempre dins de la llei, com no pot ser d'una altra manera. I sobretot, al sr. Quim Torra, el responsabilitzem de tot el que està succeint a Catalunya."

A la manifestació també hi ha assistit el secretari general de Vox, Javier Ortega.

"Esperem que el proper 12 d'octubre tots els colpistes estiguin amb sentència a presó durant molts anys. No permetrem, i ho diem avui, el dia de la festa nacional, que ni un pam del nostre territori sigui robat als espanyols".

Tensió i periodistes increpats

La manifestació ha tingut un caràcter pincipalment reivindicatiu, però hi ha hagut alguns moment de tensió quan alguns manifestants s'han acostat a la marxa antifeixista i han increpat els manifestants.

 

 

Durant la manifestació, alguns assistents han increpat els equips de TV3 i els periodistes fins i tot han rebut un intent d'agressió.

Aquest és el moment en què uns participants en la manifestació insulten l'equip de TV3. Periodistes d'altres mitjans han denunciat els fets:


A la part final de la marxa, un equip ha estat encerclat i ha hagut de sortir escortats per agents de seguretat i altres manifestants que reprovaven aquesta actitud:

La periodista Elise Gazengel, que treballa per a una cadena francesa de notícies, ha denunciat que alguns manifestants l'han increpat i han intentat enganxar-li una banda amb la bandera espanyola a ella i al seu càmera:

 

Ambient festiu amb balls tradicionals

Diversos grups de folklore també s'han sumat a la crida per celebrar el Dia de la Hispanitat.

Crida a tot l'estat

Els organitzadors han demanat la presència de ciutadans de fora de Catalunya a través d'anuncis com aquest, a les xarxes, amb el torero Francisco Rivera i el cantant José Manuel Soto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gracias @josemanuelsoto_oficial ¡Viva España! 🇪🇸

A post shared by Espanya I Catalans (@espanyaicatalans) on

Els organitzadors han posat autocars a disposició dels que hi volguessin assistir. A primera hora del matí n'han sortit cinc des de la ciutat de Tarragona, que han anat fent parades en altres localitats per recollir més gent.

També s'ha fet una crida a tot l'estat espanyol perquè la gent se sumi a la manifestació.

ARXIVAT A:
12-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut