Barcelona farà una prova pilot de moneda local l'any que ve

El govern municipal aprofitarà un programa europeu per engegar-la als barris de l'eix Besòs el primer semestre del 2017, però ho desvincula del seu propi projecte de moneda social
Barcelona farà una prova pilot de moneda local l'any que ve
Barcelona

Barcelona farà una prova pilot de moneda local l'any que ve

El govern municipal aprofitarà un programa europeu per engegar-la als barris de l'eix Besòs el primer semestre del 2017, però ho desvincula del seu propi projecte de moneda social
Redacció Actualitzat
Ja s'han fet algunes proves amb monedes socials, com el cas de l'ecosol

Ja s'han fet algunes proves amb monedes socials, com el cas de l'ecosol

Barcelona assajarà a partir del gener una moneda local en alguns barris. Per fer-ho, aprofitarà que ha estat escollida, juntament amb 14 ciutats europees més, per la iniciativa Urban Innovative Action (UIA) per desenvolupar una renda municipal d'inclusió social, que han anomenat renda mínima d'emergència (RME). Serà dins d'aquest projecte que es farà la prova pilot de moneda social.

L'UIA és un programa impulsat per la Comissió Europea que finança projectes d'innovació urbana, i aportarà 4,85 milions d'euros a l'Ajuntament de Barcelona per pagar l'RME. La prova pilot de la moneda social es farà en els pròxims 3 anys a l'anomenat eix Besòs, que inclou els barris de la Trinitat Nova, el Bon Pastor, Baró de Viver, Besòs i Maresme. Aquesta prova pilot s'emmarca en el pla d'impuls de l'economia social i solidària del govern municipal.

A tot Barcelona el 2019

La prova pilot, la va anunciar aquest dilluns el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Gerardo Pisarello, que la va voler desvincular del projecte de moneda social que el govern de Barcelona en Comú portava al programa. Segons Pisarello, aquest projecte encara està "en fase preliminar", i no necessàriament estarà directament relacionat amb la prova dels barris del Besòs:

"No és la prova pilot de la futura moneda social, sinó que està circumscrit a aquest projecte europeu."

De tota manera, Pisarello va afirmar que el 2019 hi haurà una moneda social en marxa a Barcelona, i que aquesta prova pilot ajudarà a definir-la. 

Un pla amb 24 milions de pressupost

El pla d'impuls de l'economia social i solidària compta amb 24 milions d'euros de pressupost i inclou la construcció d'un centre per a la innovació socioeconòmica. El pla, presentat aquest dilluns per Gerardo Pisarello i pel comissionat d'Economia Social, Jordi Via, vol activar espais d'economia alternativa que fugin de "la lògica de l'especulació" i se centrin en "la cooperació i la lògica del bé comú."

Segons les dades fetes públiques per l'Ajuntament, és un sector que genera un 6% del PIB i un 8% de l'ocupació de Barcelona. S'hi ha comptabilitzat un total de 2.400 entitats del tercer sector, 1.197 societats laborals, 861 cooperatives i 260 iniciatives econòmiques comunitàries, amb un total de 53.000 persones treballant-hi.

Què és una moneda social?

Una moneda social és un valor d'intercanvi que funciona al marge de les monedes oficials, de manera que es fa servir per pagar i per cobrar entre els compradors i els venedors que l'accepten com a vàlid. L'objectiu de les monedes socials acostuma a ser el foment del comerç i el consum de proximitat i en petita escala, i també de la riquesa i l'ocupació locals, amb la intenció d'aconseguir objectius socials concrets.

Al programa electoral, Barcelona en Comú proposava, entre altres usos, fer servir la moneda social per donar microcrèdits, pagar part del sou dels funcionaris i també els proveïdors, amb intenció de crear una xarxa econòmica alternativa que impedeixi els usos especulatius. De moment, però, no s'ha concretat com serà aquesta moneda ni de quina manera s'hi podran adherir els comerciants.