Barcelona

Barcelona es mou per la pau a Síria

Barcelona dóna el seu suport al poble sirià a l'espera que aquest dilluns comencin les converses de pau a Ginebra

RedaccióActualitzat

Mig milió de víctimes mortals i prop de 2 milions de ferits. La meitat de la població ha hagut de fugir de casa seva i centenars de ciutats han quedat arrasades. Són les xifres de 5 anys de guerra a Síria que ningú no ha pogut aturar.

Amb motiu del cinquè aniversari de l'inici de la guerra, a Barcelona s'ha fet un acte de suport al poble sirià. No hi ha gaire esperances que les converses de pau que han de començar demà a Ginebra arribin a bon port. Les posicions estan enfrontades, i les potències, en bàndols totalment contraris. El més positiu que es pot dir és que govern i oposició s'asseuran a la mateixa taula.

Demà comencen les converses de pau a Ginebra

Els governs de França i els Estats Units acusen el règim sirià d'intentar sabotejar les negociacions de pau per a Síria. El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, que ha participat en les reunions preparatòries, diu que el règim de Damasc vol fer fracassar les converses quan imposa com a tema intocable la continuïtat en el poder de Bashar Al-Assad.

Kerry també ha responsabilitzat el règim sirià de violar repetidament la treva vigent a Síria des del 27 de febrer. Les delegacions del govern sirià i dels grups armats de l'oposició ja són a Ginebra per començar a parlar sobre una hipotètica transició siriana, en un clima de pessimisme.

L'oposició vol que Al-Assad abandoni el poder abans que es formi el govern provisional que hauria de portar el país a unes eleccions en 18 mesos, segons els plans de l'ONU. Així ho explica Mohammed Alloush, portaveu de l'oposició siriana:

"Considerem que el període de transició comença amb la caiguda de Bashar al-Assad o la seva mort. No hi ha possibilitat de començar amb la presència del seu règim o d'ell mateix en el poder."

Però el règim de Bashar no vol ni sentir a parlar d'aquesta possibilitat, i d'aquesta manera ho plantejava Walid al-Moallem, ministre d'Exteriors de Síria:

"Vull donar un consell a l'oposició. Si això és el que pensen, no cal que vinguin a les negociacions per no cansar-nos i no cansar-se. Els aviso que no perdin el temps. No negociarem la presidència de Bashar amb ningú. És una línia vermella. Depèn del poble sirià."

De moment, però, tots dos bàndols ja han arribat a Ginebra, i començaran a parlar demà.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut