Un nen rep una vacuna.
Un nen rep una vacuna.
Barcelona

Barcelona, al capdavant del pla de vacunació mundial per evitar 4,5 milions de morts infantils a l'any

Barcelona encapçalarà el projecte global de vacunació impulsat pels principals líders mundials en aquest camp, com l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Unicef i la fundació de Bill Gates. L'objectiu de l'anomenada "Dècada de les vacunes" és evitar quatre milions i mig de morts infantils l'any. És la xifra que es calcula que es podria prevenir si les vacunes actuals s'administressin adequadament i se'n facilités l'accés a tothom. La capital catalana allotjarà el secretariat internacional del pla i en definirà el pla d'acció.

Actualitzat
L'expert en malària Pedro Alonso, que té un paper destacat en aquest projecte, es proposa treure el màxim partit de les vacunes amb una estratègia global en els pròxims deu anys. Entre les fites de "Dècada de les vacunes" hi ha augmentar la cobertura de vacunes relativament noves, com del rotavirus o del papil·loma humà, i avançar en el desenvolupament de les de la malària, la sida i la tuberculosi.

Alonso ha detallat que es voldria assolir "l'eradicació de la polio o del xarampió", objectius que ha estimat que "no són lluny amb les eines actuals", i alhora el que s'estima que es podria aconseguir amb les vacunes actuals si s'administressin adequadament i se'n facilités l'accés: evitar uns altres tres o quatre milions de morts anuals. Tot plegat per evitar 4,5 milions de morts infantils cada any.

Dada positiva

Alonso ha recordat que les polítiques de vacunació que s'apliquen des dels anys 90 han permès reduir la mortalitat en un 30%.
Anar al contingut