Madrid

Barberá: d'"alcaldessa d'Espanya" a l'última fila del Senat

Fa dos dies va declarar com a investigada davant del Tribunal Suprem pel cas Imelsa, per un presumpte delicte de blanqueig de capitals

RedaccióActualitzat

L'exalcaldessa de València Rita Barberá ha mort d'un infart als 68 anys en un hotel al costat del Congrés dels Diputats. Ho ha fet dos dies després de declarar com a investigada davant del Tribunal Suprem pel cas Imelsa, per un presumpte delicte de blanqueig de capitals.

Barberá era ara senadora del Grup Mixt perquè el PP li va demanar que deixés el partit i el càrrec després que el Tribunal Suprem va obrir causa contra ella per un presumpte delicte de blanqueig de capitals. L'exalcaldessa de València, finalment, va decidir deixar el partit, però mantenir l'escó com a senadora al Grup Mixt perquè, segons va justificar, "si no, es podria entendre com a assumpció de culpabilitat." 

Llicenciada en Ciències Polítiques, també havia fet estudis de Periodisme. De fet, les seves primeres ocupacions van ser com a periodista. Va ser una de les fundadores d'Aliança Popular al País Valencià i va ser diputada a les Corts Valencianes durant 32 anys consecutius des de 1983.

Però no va destacar en la seva carrera com a diputada sinó com a alcaldessa, amb una carrera de més de 24 anys. Va arrabassar als socialistes l'alcaldia de l'Ajuntament de València el 1991. Quatre anys després obté la primera de les cinc majories absolutes. En les eleccions municipals del 2015, però, tot i guanyar les eleccions, no va poder continuar al capdavant de l'ajuntament. Un tripartit d'esquerres li va prendre el poder municipal. La mateixa nit electoral, les càmeres de televisió la van captar lamentant els pèssims resultats amb aquell "quina hòstia!" 

Precisament aquest any, en què va perdre la majoria absoluta, va protagonitzar una dels discursos més comentats amb el "caloret" durant la Crida del 2015 per falles. Un "El caloret" del qual se'n va fer una versió musical i que es va convertir en tot un èxit a les xarxes.

Rita Barberá no va liderar mai el PP valencià. José María Aznar va preferir Eduardo Zaplana, però sempre en va ser referent. Durant tot aquest període va ser una de les principals veus del PP valencià al costat dels presidents Zaplana, Francisco Camps i Alberto Fabra, però també era tot un referent del PP espanyol. Va ser presidenta de la Federació de Municipis i Províncies i admirada pels dirigents espanyols.

Barberá coneix Rajoy des dels anys 80 i quan cau Francisco Camps, tots li demanen que assumeixi el lideratge. Rajoy en deia:

"Rita no només és la millor alcaldessa de la història de València sinó una de les gran alcadesses que ha tingut i té Espanya".

Va sortit indemne de Gürtel, però no en d'altres trames corruptes com Nóos, on sacrifica Alfonso Grau, i Taula o Imelsa, que l'afecta de ple i pel qual ha comparegut al Suprem.

Des que van començar les insinuacions i acusacions de corrupció i blanqueig de diners contra la que va ser alcaldessa de València, Rita Barberá, sempre ha negat haver-se aprofitat del càrrec. En diferents declaracions ha reconegut haver rebut regals perquè "tots els polítics d'aquest país, del primer a l'últim, reben regals". Va reconèixer que una bossa de Louis Vuitton "és un regal habitual", o que la volien fer aparèixer com "la cap d'una trama criminal i corrupta perquè havia donat 1.000 € per a una campanya electoral sense que se li tornés res".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut