Estats Units

Barack Obama supera Hillary Clinton i guanya els caucus d'Iowa del partit demòcrata

El senador per a Illinois, Barack Obama, sorprèn a tothom i es proclama vencedor dels caucus d'Iowa per part del partit demòcrata. Amb un 34% dels vots, Obama ha vençut Hillary Clinton i John Edwards en una primera votació on arribaven molt ajustats, segons els sondejos. Pel partit republicà, hi havia dos candidats que es jugaven el triomf, l'exgovernador d'Arkansas i el pastor baptista Mike Huckabee, que ha guanyat i ha deixat en segona posició el pastor mormó Mitt Romney. Després dels caucus a Iowa, el camí cap a la Casa Blanca passa per Nou Hampshire, on es faran eleccions primàries.

Actualitzat

El missatge de canvi i esperança del demòcrata Barack Obama i les credencials conservadores del republicà Mike Huckabee han convençut els votants d'Iowa. Els resultats dels caucus els col·loquen en una posició preferent per convertir-se en els candidats dels seus partit en les eleccions presidencials de novembre.

En una de les eleccions més renyides dels últims cinquanta anys, especialment en el bàndol demòcrata, Obama -el primer polític negre que arriba a aquesta posició- ha sorprès a tothom i s'ha imposat a la maquinària electoral de Hillary Clinton i John Edwards. Amb un missatge de canvi que ha mobilitzat els joves i els nous votants, Obama ha obtingut el suport del 38% dels votants en un feu on la majoria de la població és blanca i de l'àmbit rural.

El guanyador demòcrata, de 46 anys, ha comparegut radiant davant els seus seguidors i, en un discurs esperançat en el futur d'aquest país, ha assegurat que, al novembre, es convertirà en el president dels Estats Units. A més, promet que aconseguirà l'assegurança mèdica per a tothom, retallarà els impostos per a la classe mitjana i deslliurarà el país de la tirania del petroli.

Els seus rivals no li queden lluny. Edwards ha tret un 30% i Hillary Clinton s'ha hagut de consolar amb una decebedora tercera posició amb el 29% del vots. De moment cap dels dos perd l'esperança i asseguren que estan preparats per a la llarga batalla que ha de decidir qui serà el candidat demòcrata a la Casa Blanca.

En el bàndol republicà, l'exgovernador d'Arkansas, Mike Huckabee, s'ha imposat per un ampli marge a la resta d'aspirants, amb un missatge conservador que li ha permès connectar amb la dreta cristiana d'Iowa. L'expastor evangèlic ha obtingut el 34% dels vots, seguit de l'exgovernador de Massachusetts, Mitt Romney, amb un 24%, i de l'actor i exsenador Fred Thompson, amb un 14%.

Huckabee s'ha mostrat "sorprès i encoratjat" per la seva victòria, però recorda que l'objectiu és la Casa Blanca. Assegura que ha demostrat que "la política als Estats Units és a les mans del seu poble, i no a les dels que proporcionen els diners", en una clara referència al seu poc èxit per recaptar fons.

Baixes i dubtes

Els caucus d'Iowa han provocat les primeres baixes entre la llarga llista dels aspirants presidencials, la dels senadors demòcrates Chris Dodd i Joseph Biden, que no han superat l'1% dels vots.

La principal incertesa ha estat el resultat de l'exalcalde de Nova York, Rudolph Giuliani, que encapçala les enquestes nacionals amb un 20%, però que només ha obtingut un 4% a Iowa. Giuliani, que des de l'inici de la cursa destil·la un excés de confiança, no ha fet una campanya gens intensa al comtat. Segons ha declarat a la cadena CNN, ha preferit repartir els seus esforços de manera igualitària en tots els estats del país i no està sorprès per aquest resultat.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut