Washington

Barack Obama signa la retallada d'impostos i estén així les retallades fiscals de l'era Bush

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha signat aquest divendres a la nit la llei que permet estendre les retallades fiscals de l'era Bush. Obama ha promulgat així la mesura aprovada pel Congrés dels EUA. Ho ha fet malgrat els recels que la llei aixeca entre republicans i demòcrates, i cedint a les seves pròpies ambicions. Les retallades, aprovades durant la presidència de George W. Bush, vencien el 31 de desembre, i sense aquesta pròrroga la majoria dels nord-americans hauria patit un augment impositiu a partir del gener del 2011. S'espera que la nova llei proporcioni un impuls a l'economia nord-americana i redueixi la desocupació.

Actualitzat
Barack Obama ha promulgat aquest divendres la mesura aprovada pel Congrés dels Estats Units, un pla de 858.000 milions de dòlars en retallades d'impostos fins al 2012. Amb 277 vots a favor i 148 en contra, la Cambra de Representants ha aprovat el pla tributari negociat per la Casa Blanca amb els republicans la setmana passada, després d'haver obtingut l'aprovació del Senat. La signatura d'Obama l'ha convertit en llei.

Així doncs, i malgrat el descontentament de bona part del seu partit, el president dels Estats Units ha aconseguit aprovar finalment la retallada fiscal que buscava. Ho ha fet amb els vots dels dos partits, i és que després de la derrota del novembre Obama ha decidit cedir "per poder avançar en el que interessa a tothom", ha dit el president. No li agradava, però per poder abaixar els impostos a la classe mitjana els republicans exigien rebaixar-los també als més rics.

El pla de retallades, que es va convertir en la màxima prioritat de la Casa Blanca per esperonar la recuperació econòmica, estén fins al 2012 les retallades d'impostos per a tots els nivells salarials i a 13 mesos els subsidis per a dos milions d'aturats. Entre altres elements, també s'estenen temporalment les retallades a altres tipus d'impostos, inclosos els de l'assegurança social i un altre del 2% a l'impost a la nòmina que paguen les empreses. Així doncs, s'espera que la mesura proporcioni un impuls a l'economia dels Estats Units, així com una ajuda a la baixada de l'atur, que segueix sent del 10%.

Recels entre demòcrates i republicans

Els demòcrates, molestos perquè van ser marginats de les negociacions de la Casa Blanca, es van queixar que el pla estén les retallades tributàries també als rics, que, segons ells, no les necessiten. Visiblement esgotada, la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha arrencat els aplaudiments de la cambra amb un apassionat discurs en què ha criticat les concessions fetes als republicans a canvi de retallar els impostos a uns 155 milions de nord-americans. Segons Pelosi, unes 6.600 famílies bilionàries rebran retallades als impostos per patrimoni, encara que "no creen llocs de treball".

En canvi, republicans com Jeb Hensarling han defensat, amb la mateixa fermesa, el pla de retallades i han acusat els demòcrates de crear una "lluita de classes" i de "vilipendiar" els rics. Sense l'extensió de les retallades, el Congrés estaria perjudicant la classe mitjana i els treballadors en tots els sectors de l'economia, ha dit Hersaling. "Cap pobre m'ha contractat mai [...] Votaré en contra d'augments d'impostos que eliminen llocs de treball", ha sentenciat Hersaling. Eric Cantor, que al gener serà el líder de la majoria republicana a la Cambra, ha reconegut que el pla no és perfecte, però sí un bon pas cap a la recuperació econòmica.

La Casa Blanca ha mantingut una forta campanya de pressió per l'extensió de les retallades d'impostos, argumentant que és una peça clau per a la recuperació econòmica. Segons una enquesta de la cadena de televisió NBC i el diari "The Wall Street Journal", el 59% dels nord-americans dóna suport al pla, contra el 36% que s'hi oposa. Un 61% dels enquestats considera que la mesura és un acord "just" entre la Casa Blanca i l'oposició, un altre 23% creu que el president Obama ha fet moltes concessions, i un 10% creu, per contra, que han sigut els republicans els que han cedit més del compte.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut