Washington

Barack Obama promet noves mesures per recuperar l'economia nord-americana

Barack Obama ha tornat a posar l'accent en la crisi econòmica i les mesures a favor de les classes mitjanes com la seva prioritat número 1 en el seu primer missatge radiofònic com a president electe. Obama ha assegurat que quan prengui possessió del càrrec el seu equip econòmic estarà a punt per lluitar contra la crisi. En canvi, continua sense donar detalls sobre política exterior, però el Kremlin ja ha apuntat que hi podria haver una primera reunió Obama-Medvédev coincidint amb la cimera de Washington d'aquí a una setmana.

Actualitzat
El president electe reconeix el repte que està a punt d'heretar. Obama ha dit que no es pot esperar ni un minut més per resoldre el que ell prefereix anomenar "crisi mundial". Ha assegurat que no pensa interferir en la feina de George Bush, president fins al 20 de gener, però ha promès dedicar-s'hi de ple des d'avui mateix. Ho ha dit en el seu primer discurs dels dissabtes a la ràdio.

Obama ha avisat que no serà fàcil i ha anunciat que malgrat haver emprès moltes accions encara se n'hauran d'emprendre més durant la transició de governs i els mesos següents. Malgrat tot s'ha mostrat convençut que els Estats Units és un país fort i que tindran èxit si "deixem de banda el partidisme i treballem junts com una sola nació, i es el que vull fer".

Obama, però, també té reptes en política exterior, des d'un parell de guerres en marxa a l'Iraq i l'Afganistan fins a contenir l'avenç de Rússia i la Xina. La premsa nord-americana fa especulacions sobre qui serà el seu cap de la diplomàcia. Es parla de John Kerry, candidat a la presidència fa quatre anys, i de Bill Richardson, un hispà que podria negociar amb els socis comercials dels Estats Units a Llatinoamèrica en aquesta època de crisi econòmica, i també es parla de Richard Holbrooke, exambaixador a l'ONU, un home de fort caràcter que coneix bé Europa.

La primera cita important podria ser la setmana que ve durant la cimera del G-20. S'entrevistarà amb el seu futur homòleg rus, Dmitri Medvédev. Una trobada important, ara que bufen aires, encara tímids, de guerra freda.
Anar al contingut