Cuba

Barack Obama, primer president dels Estats Units que visita Cuba en 88 anys

Des de fa uns dies, policies de civil inunden la capital, mentre que els equips d'obres públiques han condicionat els carrers per rebre al mandatari nord-americà

RedaccióActualitzat

El president Barack Obama ha arribat a Cuba aquest diumenge per fer un viatge de tres dies que es converteix en tota una visita històrica. Es tracta del primer president dels EUA que viatja a l'illa caribenya en 88 anys.

Una situació impensable fins que Obama i el president cubà, Raúl Castro, van acordar al desembre del 2014 posar fi a un distanciament entre els dos països que es va intensificar amb la revolució cubana, amb l'expulsió del govern pro nord-americà el 1959.

Des de fa uns dies, policies de civil han inundat la capital, mentre que els equips d'obres públiques han condicionat els carrers per rebre al mandatari nord-americà.

Per L'Havana Es poden veure cartells de benvinguda amb imatges d'Obama al costat de Castro sobretot per les zones on el president i la seva família comencen l'itinerari de visites per "l'Habana vieja" i la catedral, on els atendrà el cardenal Jaime Ortega.

Restabliment de relacions

Des de l'acostament, les dues parts han restablert les relacions diplomàtiques, han signat acords comercials en matèria de telecomunicacions i serveis de transport aeri programat. També han ampliat la cooperació policial i la protecció del medi ambient. De la mateixa manera han començat els contactes en el sector turístic. Starwood es converteix en la primera companyia hotelera d'EUA a signar un acord amb Cuba. De moment, han anunciat una inversió d'un milió de dòlars per gestions múltiples i la gestió de dues propietats a l'Havana.

Les principals diferències es mantenen, en particular la dels 54 anys d'embargament econòmic de Cuba. Obama ha demanat al Congrés de rescindir-la, però la proposta ha estat bloquejada pels líders republicans.

Alguns dels aspectes més destacats que probablement agradin als cubans siguin el discurs d'Obama a la televisió cubana, dimarts, la reunió amb els dissidents i l'assistència a un partit de beisbol entre l'equip nacional cubà i els Rays deTampa Bay.

Detencions de dissidents

La policia ha detingut més de 200 activistes en els dies previs a la visita d'Obama.

Fins i tot aquest diumenge una cinquanta de les anomenades "Damas de Blanco" i altres opositors, com el grafiter El Sexto i Antonio González Rodiles han estat arrestats a l'Havana després de l'habitual marxa dominical del grup dissident femení.

Cubans a l'exili contra la visita

Organitzacions cubanes a l'exili, a Miami, fan aquest diumenge una marxa per la Petita Havana, com a rebuig de la visita que fa Obama a l'illa.

Maduro visita Cuba abans d'Obama

El president veneçolà, Nicolás Maduro, ha visitat Cuba hores abans que Barack Obama. Maduro s'ha entrevistat amb l'expresident cubà, Fidel Castro. Només hi ha un testimoni gràfic de la trobada: una foto en què Castro, de 89 anys, surt en cadira de rodes. Maduro diu que ha vist un Castro ple d'energia i optimisme. El president veneçolà ha rebut la Creu de l'Orde de José Martí de mans del seu homòleg Raúl Castro.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut