Nova York

Barack Obama defensa davant l'ONU "una nova era de diàleg"

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha defensat davant l'Assemblea General de l'ONU, a Nova York, una "nova era de diàleg" que es basi en els "interessos" dels diferents països i en el "respecte mutu". Obama ha fet una crida al món a assumir les seves responsabilitats i a actuar al costat dels Estats Units davant els desafiaments globals. "Els que solien reprovar els Estats Units per actuar en solitari al món no poden ara quedar-se al marge i esperar que els Estats Units resolguin sols els problemes mundials."

Actualitzat
"Ha arribat el moment que el món es mogui en una nova direcció. Hem d'obrir una nova era de diàleg basat en els interessos i el respecte mutu", ha dit Obama, que ha afegit que el descontentament davant la política unilateral dels Estats Units ha alimentat un "antiamericanisme" que massa sovint ha servit d'excusa per a la inactivitat col·lectiva.

"És el moment que tots nosaltres assumim la nostra part de responsabilitat per donar una resposta global als desafiaments globals", ha proposat el president. "Si som honestos amb nosaltres mateixos, hem d'admetre que no estem assumint aquesta responsabilitat."

En aquest sentit, Obama ha esmentat problemes com el terrorisme, els conflictes de llarga durada, la proliferació nuclear, el canvi climàtic, la pobresa o les malalties pandèmiques i ha subratllat que la "mesura de les accions" de la comunitat internacional encara no es correspon amb la "magnitud" d'aquests "reptes".


Quatre pilars

"Deixin que exposi quatre pilars que crec que són fonamentals per al futur que volem per als nostres fills: la no-proliferació i el desarmament, la promoció de la pau i la seguretat, la conservació del nostre planeta i una economia mundial que ofereixi una oportunitat a tothom", ha dit Obama.

Respecte a la qüestió nuclear, ha dit que intentarà aconseguir un nou acord amb Rússia per reduir els respectius arsenals atòmics i ha advocat perquè els països que no compleixin les obligacions de no-proliferació s'enfrontin a les conseqüències.

Obama ha afirmat estar "compromès amb una diplomàcia que obri un camí a més prosperitat i una pau més segura" per a l'Iran i Corea del Nord "si compleixen les seves obligacions". "Si ignoren els perills d'intensificar les carreres armamentístiques nuclears a l'Àsia oriental i al Pròxim Orient, hauran de passar comptes."

En aquest context, el president ha incidit en la importància dels propers dotze mesos en els esforços per reforçar el Tractat de No-Proliferació Nuclear i s'ha compromès a lluitar per aconseguir l'objectiu d'un món sense armes atòmiques.


Ban Ki-moon demana als líders mundials "unitat"

Aquesta ha estat la primera intervenció de Barack Obama com a president dels Estats Units davant l'Assemblea General de l'ONU que avui ha començat a Nova York. Ha obert la sessió el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que ha demanat als líders mundials "unitat" per afrontar els conflictes de Somàlia, l'Afganistan, Birmània o Gaza, i també per afrontar els reptes de la pobresa, la pandèmia de la grip nova o el canvi climàtic.
Anar al contingut