Washington

Barack Obama decideix no fer públiques les fotos d'Ossama bin Laden mort

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha decidit finalment no publicar fotos del líder d'Al-Qaeda, Ossama bin Laden, mort. Obama ho ha dit en una entrevista al programa de la cadena CBS "60 Minutes" després de considerar que "no són un trofeu". Segons el president dels EUA, que avui farà una visita simbòlica a la "zona zero" de Nova York, publicar-les seria "un risc per a la seguretat nacional", perquè es podrien utilitzar com a "propaganda". D'altra banda, alguns mitjans digitals han publicat fotografies de les víctimes que acompanyaven Bin Laden durant l'assalt a la seva residència pakistanesa. Pel que fa a la imatge del cadàver de Bin Laden, segons els que l'han vist, s'hi veu fàcilment la identitat del mort i s'hi aprecia perfectament el tret que va rebre sobre l'ull esquerre.

Actualitzat
El president nord-americà, Barack Obama, diu que no es mostraran les fotografies d'Ossama bin Laden mort. Són declaracions en exclusiva al programa "60 Minutes" de la cadena CBS.

El portaveu de la Casa Blanca, James Carney, ha explicat que les imatges es guardaran com a material secret per evitar que es puguin utilitzar inadequadament. "És important per nosaltres assegurar-nos que no circulen fotos explícites d'algú amb un tret al cap, perquè podrien incitar a la violència o ser una eina de propaganda. Nosaltres no som així. No publicitem aquestes coses com si fossin un trofeu."

Visita simbòlica a la "zona zero"

Barack Obama farà aquest migdia una simbòlica visita a la "zona zero" de Manhattan, el solar on hi havia les Torres Bessones de Nova York. El president dels Estats Units vol homenatjar, d'aquesta manera, totes les víctimes, més de 3.000 en total, que van perdre la vida en els atemptats de l'11 de setembre del 2001.

Un Obama crescut aprofitarà l'impacte que ha tingut sobre l'opinió pública nord-americana la notícia de la mort del cervell d'aquells atemptats, Ossama bin Laden.

Les imatges dels guardaespatlles morts

Alguns mitjans digitals han publicat fotografies de les víctimes que acompanyaven Bin Laden durant l'assalt a la seva residència pakistanesa. Són imatges crues en què es poden veure els cossos dels guardaespatlles del líder d'Al-Qaeda enmig d'un bassal de sang.

Bin Laden, amb un tret a l'ull esquerre

El director de la CIA, Leon Panetta, ha mostrat una foto de Bin Laden mort als membres de la Comissió del Congrés que tracten els temes dels serveis secrets. Un dels membres, la senadora Kelly Ayotte, ha confirmat que havia vist una de les instantànies i que s'hi identificava perfectament la víctima. Panetta també els ha informat que Bin Laden portava cosits a la roba 550 euros i dos números de telèfon, que se suposa que havia d'utilitzar en cas que fos descobert

La CBS, que també ha tingut accés a una de les fotos, explica que mostra el terrorista amb una gran ferida al cap. En aquesta fotografia, que la Casa Blanca va advertir que és "truculenta", s'hi observa la ferida d'un dels dos trets que va rebre Bin Laden. En concret, el que li van disparar sobre l'ull esquerre, que li va obrir el crani i li va extreure part de la massa encefàlica.

D'altra banda, unes hores abans de l'entrevista del president dels Estats Units al programa "60 Minutes", de la cadena CBS, el fiscal general Eric Holder ha dit en seu parlamentària que la mort de Bin Laden a Abbottabad ha estat un acte nacional d'autodefensa, ja que el líder d'Al-Qaeda no va mostrar cap intenció de rendir-se.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut