Barack Obama i José Manuel Durão Barroso (Foto: Reuters)
La cimera permetrà reprendre les relacions entre la UE i els EUA en temes de seguretat mundial. (Foto: Reuters)
Brussel·les

Barack Obama assistirà a la cimera europea del 20 de novembre a Lisboa

Aquest cop sí que hi haurà trobada entre el president dels Estats Units, Barack Obama, i els líders dels països membres de la Unió Europa, segons ha confirmat la Casa Blanca. La cimera tindrà lloc el 20 de novembre a Lisboa i tractarà temes econòmics i de seguretat global. Obama va anul·lar l'assistència a la cimera europea programada pel mes de maig, i que coincidia amb el torn de presidència de la UE del govern espanyol.

Actualitzat
La Casa Blanca ha confirmat que el president dels Estats Units, Barack Obama, ha acceptat la invitació de la Unió Europea a assistir a la cimera de caps d'estat del 20 de novembre a Lisboa. Al maig passat, quan la presidència de torn de la UE era en mans del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, Obama va anul·lar l'assistència a la cimera programada per motius d'agenda. Els 27 països membres van rebre com un cop aquesta decisió després de l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa, que té com a objectiu reforçar la política exterior europea i la seva visibilitat al món.

Amb aquesta reunió a Lisboa es reprendran els contactes al més alt nivell entre les dues parts i es tractaran qüestions econòmiques i de seguretat global. Per triar-ne la data i l'hora, els dirigents de la Unió Europea ha aprofitat que Obama assistirà el 19 i 20 de novembre a una altra cimera, la de caps d'estat i de govern de l'OTAN, també a Lisboa.

Les presidències espanyola i belga de la UE es van comprometre a fer possible aquesta cimera al llarg del 2010. No va poder ser en els primers sis mesos, quan Rodríguez Zapatero va assumir el torn de la presidència europea, però ho serà ara que és mans de Bèlgica.

La Casa Blanca ha expressat en un comunicat que "els EUA no tenen cap altre soci més fort que Europa a l'hora d'impulsar la seguretat i la prosperitat al món". Pels presidents del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, la relació amb els Estats Units "és única" tant pel que fa a la política com a l'economia.
Anar al contingut