Banyoles

Banyoles recupera dues peces més de l'arqueta robada fa més de 40 anys

El monestir va rebre les figures a l'abril procedents d'antiquaris de Brussel·les i Londres

RedaccióActualitzat

El monestir de Banyoles ha recuperat dues figures de plata de l'arqueta que va robar el famós lladre Erik el Belga, fa més de 40 anys.  Amb aquesta troballa ja són 23 les peces recuperades de l'arqueta de Sant Martirià, però encara se'n busquen 5.

El representant del bisbat de Banyoles va rebre informació sobre la localització de Santa Anna Trinitària i Sant Cristòfor, a principis d'aquest any. La primera, la van trobar en un antiquari de Brussel·les i al cap de 15 dies es va trobar la segona en un establiment semblant a Londres.

L'advocat que porta el cas, Carles Mascort, ha anunciat que "no abaixaran la guàrdia", tot i no saber on es troben actualment les peces que falten:

"Tenim alguna flaire, però és absolutament prematur dir a on estan i en quines condicions"

A més, tampoc s'ha fet públic la quantitat que van pagar per recuperar les dues figures de plata, que ja són exposades a l'arqueta de Sant Martirià. Durant la roda de premsa s'ha comentat que la xifra que van pagar per les dues estàtues va ser molt inferior al preu de venda que tenien als establiments.

El monestir de Sant Esteve presentarà aquest dissabte, coincidint amb la festa major, les estàtues de Santa Anna i Sant Cristòfor. Després de la seva exposició totes dues seran restaurades, tot i que s'han trobat en molt bon estat.

 

El retorn de les peces va ser a l'abril

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha confirmat que s'ha trigat en fer oficial la trobada de les peces per la situació política. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha afegit que la institució que representa i l'Estat tenen l'arqueta en propietat compartida. Per tant, les dues parts van decidir que totes les peces localitzades serien exposades al monestir de Banyoles.

Més seguretat al monestir

Des que algunes peces van ser retornades l'any 2010, els responsables del monestir van decidir instal·lar càmeres de seguretat i alarmes per evitar futurs robatoris.

El de les peces de l'arqueta de Sant Martirià és el robatori patrimonial més important de tot Catalunya. Tot i això, Erik el Belga no serà jutjat perquè el cas ha prescrit.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut