La bandera gitana al balcó de l'Ajuntament de Barcelona (Ricard Valentí, president de l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia)
La bandera gitana al balcó de l'Ajuntament de Barcelona (Ricard Valentí, president de l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia)

Banderes gitanes als ajuntaments: clam per la igualtat en el dia del Poble Gitano

RedaccióActualitzat

El 8 d'abril és el Dia Internacional del Poble Gitano. La data recorda que aquest dia, el 1971, es va instituir a Londres la bandera i l'himne de la comunitat. Aquesta bandera, protagonitzada per una gran roda vermella, és el símbol que es repeteix a diversos balcons i carrers del país amb un missatge únic: igualtat.


A Sabadell també oneja la bandera al balcó de l'ajuntament tal com ha explicat el seu alcalde, Juli Fernández:


Els actes del dia es poden seguir amb l'etiqueta #DiaPobleGitano. Es concentren a reivindicar la plena integració del col·lectiu. Les associacions en favor del poble gitano demanen canvis legislatius per fer-ho. En concret, demanen a la Generalitat que inclogui la història del poble gitano en el currículum escolar a Catalunya i mesures per reduir la discriminació laboral del col·lectiu.

Els nens s'expliquen: què vol dir ser gitano?

Tot i que, des del 1978, la Constitució espanyola reconeix per llei la igualtat del poble gitano, moltes veus denuncien que els prejudicis contra aquest col·lectiu encara perduren.

Pere Garcia, el vicepresident de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya, ha denunciat a Catalunya Ràdio que l'antigitanisme va a l'alça a Europa.

601 anys de gitanos: història del poble gitano a Catalunya

A Catalunya, hi viuen uns 100.000 gitanos, la majoria a l'àrea de Barcelona i el Vallès Oriental.

Acte al Parlament

Durant el matí s'ha fet al Parlament de Catalunya l'acte institucional per commemorar el Dia del Poble Gitano. La presidenta del Parlament assegura que cal trencar barreres perquè el col·lectiu gitano pugui ser tractat en termes d'igualtat en àmbits com el laboral o el de l'ensenyament.

Carme Forcadell ha insistit que també cal donar protagonisme a les dones gitanes, les quals recorda que estan doblement discriminades pel fet de ser dones i gitanes. Ho ha dit en l'acte institucional que s'ha fet aquest matí a la cambra catalana per commemorar aquest dia.

Barcelona també commemora el Dia del Poble Gitano. Entre d'altres actes, la Font Màgica de Montjuïc s'il·luminarà amb els colors de la bandera gitana.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut