Nova York

Ban Ki-moon i Obama s'acomiaden de l'ONU denunciant les matances del règim sirià

El secretari general de l'ONU ho ha dit en l'inici de l'Assemblea General de les Nacions Unides que tracta sobre refugiats sirians

RedaccióActualitzat

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha denunciat les matances del règim sirià i ha defensat que el futur del país no pot estar únicament en mans del seu president. Ho ha dit en l'inici de l'Assemblea de les Nacions Unides, que ha arrencat amb la qüestió dels refugiats sirians i els moviments migratoris sobre la taula.

Molts grups han mort molts innocents, però cap com el govern de Síria, que continua llançant bombes de barril als seus pobles i tortura sistemàticament milers de detinguts. Els que alimenten la màquina de la guerra també tenen les mans tacades de sang. En aquesta sala hi ha governs que han ignorat, facilitat, i, fins i tot, planificat i comès atrocitats contra civils sirians. Quan hi penso, no em puc imaginar res pitjor.

Precisament, poques hores després de trencar-se la treva a Síria, un comboi d'ajuda humanitària que es dirigia a Alep ha estat víctima d'un atac aeri, que ha afectat diversos camions i ha causat una vintena de víctimes mortals, la majoria civils. Ban Ki-moon ha qualificat aquest atac de deliberat i ha decidit suspendre totes les operacions d'ajuda humanitària a Síria. El secretari general de l'ONU ha acusat el govern d'Al-Assad de ser el responsable de les pitjors matances.

I el president nord-americà, Barack Obama, també ha parlat de la guerra de Síria. En el seu últim discurs davant l'Assemblea General de les Nacions Unides, Obama ha assegurat que el món serà més segur si els refugiats reben ajuda i ha assenyalat que alguns països fan el correcte i altres no. Obama, però, ha fet un discurs de comiat i, en aquest context, ha volgut deixar clar que els Estats Units no poden imposar el seu model, però que és un país amb moltes coses a ensenyar.

En una mena de balanç dels seus vuit anys de mandat, no ha estalviat crítiques a Moscou, dient que pretén recuperar la glòria perduda mitjançant l'ús de la força. També ha alertat del perill dels populismes i els extremismes creixents.
 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut