Bilbao

Balza troba preocupant el descobriment de dos zulos d'ETA i anima les parts a fer passos pel procés de pau

El conseller d'Interior basc, Javier Balza, considera preocupant que s'hagi trobat un amagatall d'ETA a Euskadi perquè això demostra, segons ell, que els moviments de l'organització terrorista no se circumscriuen només a França. Ara bé, Balza també és optimista respecte al procés de pau i considera que això no l'aturarà. Avui, Eusko Alkartasuna ha proposat que es fixi ja una data per a la constitució de la mesa de partits.

Actualitzat

El conseller d'Interior basc ha confirmat que des de l'anunci de l'alto el foc d'ETA s'havien detectat moviments de la banda a França, però que en cap cas no s'havia detectat "el més mínim moviment ni de captació ni de reorganització per part d'ETA" a Espanya. Però el descobriment de dos zulos aquest cap de setmana a Amorebieta i Ezkio-Itsaso canvien les coses i demostren, segons Javier Balza, que hi ha hagut membres d'ETA que han guardat o manipulat explosius al costat de casa.

Tot i això el conseller és optimista i continua pensant que la banda està "únicament a favor d'iniciar el procés" i que hi ha possibilitats de seguir avançant fins consolidar-lo. Però per aconseguir-ho Balza creu que les dues parts han d'abandonar les seves postures immobilistes. En aquest sentit ha advertit que "s'han desfigurat les línies tan clares que es van marcar a Anoeta" i ha demanat que es tornin a definir per donar credibilitat i validesa al procés. Al seu parer, tant ETA com el govern del PSOE "han creuat aquest pont en sentit negatiu, ETA quan diu que no abandonarà la violència mentre no hi hagi avenços en els compromisos polítics, i el govern de Zapatero quan diu que no hi haurà moviments en política penitenciària mentre no es garanteixi que la violència ha desaparegut per complet".

El consell de Balza és que les dues parts compleixin els seus compromisos, es preguntin què poden aportar al procés i deixin de mirar si les passes han de ser simultànies.

Balza ha demanat que es canviï la política penitenciària "que avui en dia és una vergonya per al món occidental", que Batasuna presenti "una nova organització política, uns nous estatuts" i que es canviï la llei de partits perquè puguin concórrer a les eleccions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut