Barcelona

Baltasar admet errors de comunicació però es referma en l'opció del Segre

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, manté que el transvasament del Segre és l'opció més viable per fer front a la sequera i garantir el subministrament d'aigua a gran part de Catalunya. En una compareixença a petició pròpia a la comissió de Medi Ambient del Parlament, Baltasar ha destacat que s'ha obert un diàleg serè i tranquil" amb el territori per l'opció del Segre i ha remarcat que és "l'últim recurs, però el millor". Baltasar també ha admès errors del seu departament a l'hora de comunicar les actuacions contra la sequera. A més, ha demanat unitat política per abordar la qüestió i ha plantejat la creació d'una mesa nacional de la sequera.

Actualitzat

Francesc Baltasar ha desgranat les mesures que s'estan portant a terme davant la falta d'aigua, com la construcció de dessalinitzadores, i les que l'executiu preveu a partir de l'octubre per evitar-ne les restriccions. En aquest sentit, ha tornat a defensar la viabilitat de la captació temporal d'aigua del Segre i ha remarcat que la mesura seria temporal fins al juny del 2009, quan entraria en funcionament la dessalinitzadora del Prat de Llobregat.

El conseller ha defensat l'opció del Segre amb l'argument que el govern aposta per les propostes "que estem convençuts que són les millors, que no són propostes que les llances i es queden aquí, sinó que són solucions reals per a un problema real. No són elucubracions, són solucions, perquè això és el que ha de fer un govern". Dit això, Baltasar ha explicat que les últimes pluges endarreriran uns dies l'entrada en la situació d'emergència aguda i també que s'estan fent proves per rebaixar la pressió de l'aigua a les nits com a mesura d'estalvi d'aigua.

El conseller de Medi Ambient ha assegurat que la principal prioritat del govern és "garantir l'aigua a tots els ciutadans d'aquest país", i ha afegit que "si el govern no hagués actuat ja hi hauria talls de subministrament. Amb la situació actual, ha afegit, l'aigua està garantida fins a l'octubre. També ha anunciat la proposta del tripartit de crear una mesa nacional de la sequera que "uneixi tots els actors implicats" i que es podria constituir la setmana que ve.

Pel que fa a la proposta del govern espanyol de portar aigua a Barcelona mitjançant l'autopista AP-7, que ha avançat el diari "El País" aquest dimecres, Baltasar ha explicat que no en té "cap comunicació central". Tot i això, s'ha compromès a estudiar "a fons" la proposta si l'executiu espanyol els fa arribar el projecte. En qualsevol cas, ha reclamat que el nou govern socialista presenti una proposta "viable per entrar en funcionament a la tardor, que sigui reversible i que no generi cap problema més gran".

En relació amb la proposta d'interconnectar les xarxes d'aigua de l'Ebre i el sistema Ter-Llobregat, allargant el "minitransvasament de l'Ebre, el Consorci d'Aigües de Tarragona ha assegurat que és inviable. L'ens, que gestiona la captació i la distribució de l'aigua de l'Ebre, ha argumentat que l'obra trigaria dos anys -i, per tant, no és una solució per la tardor-, costaria tant com fer una dessaladora i el cabal d'aigua que se n'obtindria -uns 300 litres per segon- seria insuficient.

Crítiques de CiU, PPC, C's i matís d'ERC

Després de donar explicacions, el conseller ha escoltat les crítiques dels grups parlamentaris, tret del seu, del PSC i ERC, que, tot i això, ha observat alguna ombra en la gestió del conseller. En nom d'ERC, la diputada Laura Vilagrà no s'ha estat de dir que el seu grup no veu bé l'opció del Segre. "No li sorprendrà que li diguem des d'ERC que no veiem que la millor opció sigui la captació d'aigua des del Segre, entenem que hi ha altres alternatives que no crearien conflictes territorials tan grans", ha dit. Al marge d'aquesta discrepància, Vilagrà ha reconegut l'"esforç" del conseller per buscar solucions a la falta d'aigua a Catalunya i li ha expressat "tot el suport" del seu grup, un "to positiu" que li ha agraït el conseller.

Les crítiques més dures han vingut de l'oposició. El diputat de CiU Ramon Espadaler ha acusat Baltasar d'haver "enganyat el Parlament, el país, els alcaldes, el territori, companys del seu propi partit... i així li va, ha enganyat la gent que els hi han fet confiança", ha destacat. Espadaler també s'ha preguntat com pot ser que el govern plantegi treure 1,5 metres cúbics d'aigua per segon "d'un riu que es pot travessar a peu". A més, ha criticat que de les mesures que planteja el govern "cap" respongui a la nova cultura de l'aigua. "El govern té més contradiccions que solucions", ha sentenciat.

Des del PPC, el diputat Santi Rodríguez ha considerat que la Generalitat està "fent d'una forma important el ridícul" amb propostes com la de dur aigua en vaixells. "Vostè sap que la imatge dels vaixells duent aigua de Tarragona, Carboneras i Marsella farà el tomb a mig món. No sé si val la pena fer obres faraòniques o no, però val la pena fer el ridícul al mínim", ha assegurat, al mateix temps que ha advertit de les "repercussions" que tindrà "sobre el turisme, una de les principals activitats econòmiques de Catalunya".

També des de C's el diputat José Domingo ha lamentat que el conseller "no hagi proposat cap solució, perquè la que ha plantejat està qüestionada pel seu propi govern i pel govern que l'ha d'aprovar".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut