Tarragona

Ballesteros es defensa davant del jutge i diu que és víctima d'una persecució política pel "cas Inipro"

L'acusació particular, que exerceix la CUP, nega que l'alcalde hagi donat explicacions clares davant del jutge i titlla de cínica l'afirmació sobre la persecució política de Ballesteros

RedaccióActualitzat

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha declarat durant més de dues hores com a investigat pel que es coneix com a "cas Inipro", en què s'intenta esbrinar si són legals els contractes que va fer l'ajuntament amb aquesta empresa de serveis socials. Ballesteros, que ha arribat als jutjats acompanyat de diversos regidors, ha hagut de respondre davant del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona als indicis de delicte de malversació, tràfic d'influències, prevaricació i alteració de preus en subhastes.

Ballesteros ha defensat davant del jutge que era necessari externalitzar els serveis socials i que la seva actuació va ser legal. Després d'admetre que no pot controlar tots els contractes que es fan des de les empreses municipals, l'alcalde ha justificat els pagaments a Inipro perquè no fer-ho seria il·legal:

"He dit el que se m'ha preguntat. He respost a totes i cadascuna de les preguntes. No m'he negat a respondre a ningú. Crec que he fet el que havia de fer, que és col·laborar amb la justícia. He dit per què vaig firmar aquests decrets i ha quedat acreditat que aquests decrets es van signar perquè s'havien de signar legalment."

L'alcalde ha dit també que és víctima d'una persecució política per part de la CUP. La resposta de l'advocat de l'acusació particular, que exerceix la CUP, Carles Perdiguero, ha titllat de cínica l'afirmació sobre la persecució política i ha recordat que quan es va destapar el cas, la formació no tenia cap representació a l'ajuntament. 

L'advocat ha negat també que Ballesteros hagi donat explicacions clares sobre els treballs pagats a Inipro i considera que el que ha dit l'alcalde al jutge és molt imprecís. També s'ha queixat que a hores d'ara no s'han pres les mesures necessàries perquè un cas com aquest no torni a passar.

El "cas Inipro"

Inipro, empresa pròxima al PSC, va rebre més de 250.000 euros de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona entre els anys 2010 i 2012 per la prestació de serveis als immigrants. Ara s'investiga l'adjudicació d'aquests contractes i si realment els treballs es van fer. El jutge considera necessari que Ballesteros justifiqui "per què no va actuar per evitar que es continués amb les entregues de diners públics a una empresa sobre la qual ja hi havia serioses sospites d'irregularitats en la contractació des del principi". El jutge recrimina a Ballesteros que, malgrat les advertències, "no va corregir de cap manera la situació irregular ni van adoptar cap mesura".

El govern municipal manté que els fets són fruit d'una "mala praxi de gestió" i que, en tot cas, són irregularitats administratives però no fets constitutius de delicte. També justifica les factures irregulars amb què si no s'haguessin signat podrien haver acusat l'alcalde d'"enriquiment injust",  tot i que hi va haver set advertiments d'il·legalitat, un per cada trimestre.

La investigació s'inicia arran d'una denúncia de la CUP i, a part de l'alcalde, hi ha deu persones més investigades. Ballesteros ha estat el primer dels 11 investigats a declarar.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut