Balanç d'un 155 que s'aixeca coincidint amb el relleu de Millo, la seva cara visible

S'acaben set mesos i cinc dies l'aplicació de l'article 155 a Catalunya

Actualitzat

Amb la presa de possessió del nou govern, s'acaben 7 mesos i 5 dies de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, o el que és el mateix, 218 dies de suspensió de l'autonomia de Catalunya.

Tot plegat va començar quan els vots del PP, PSOE, Ciutadans, UPN i Fòrum Astúries, al Senat, van aprovar, la tarda del 27 d'octubre, l'aplicació de l'article 155; era poc després de la declaració d'independència del Parlament.

 

El govern espanyol quedava habilitat per destituir el president de la Generalitat i el seu govern; i tota l'administració catalana, inclosos els Mossos, quedava sota el seu control.

Notícia relacionada: Un informe del síndic critica la "vulneració" de drets des de l'1-O i el 155

Amb el 155, Rajoy va dissoldre el Parlament i va convocar eleccions autonòmiques pel 21 de desembre. I els primers cessaments, el de Carles Puigdemont i els seus consellers. Però també molts altres, com el del major Trapero.

El 155 també s'ha notat en el funcionament diari dels diferents àmbits del país i ha deixat un impacte econòmic evident.

259 persones han estat cessades; 28 els organismes intervinguts, suprimits o dissolts

Segons l'últim informe que ha fet Servidors.cat, un grup format per funcionaris juristes, 259 persones han estat cessades pel 155. A més del govern, també s'han destituït directors i secretaris generals, delegats del govern a l'estranger i els delegats territorials, entre altres.

L'informe també quantifica en 28 els organismes intervinguts, suprimits o dissolts, com les oficines del president i del vicepresident, les delegacions del govern a l'estranger o el Diplocat.

Servidors.cat alerta que el 155 ha comportat molta més burocràcia i ha aguditzat la pèrdua d'autonomia del govern en matèria econòmica. Això s'ha traduït, segons l'informe, en un retard en el pagament de proveïdors, en l'alentiment de contractacions, en subvencions que s'han frenat o en programes i inversions que s'han perdut o paralitzat en àmbits com l'ensenyament, la seguretat, la cultura, el tercer sector o el judicial.

Notícia relacionada: Les entitats socials, les més afectades pel 155, segons ServidorsCAT

Un impacte econòmic que, per exemple, en la sanitat es xifra en més de 25 milions d'euros.

Notícia relacionada: Salut denuncia que està en situació de bloqueig per l'aplicació del 155

 

Enric Millo, la cara del 155 a Catalunya

 

Enric Millo, el fins ara delegat del govern espanyol, ha estat la cara visible del 155.

Notícia relacionada: Millo amenaça amb més 155 de "cirurgia més fina" encara que hi hagi govern

 

Durant els 7 mesos d'intervenció, ha hagut d'anunciar els cessaments, destitucions i els tancaments d'organismes de la Generalitat que el govern espanyol considerava innecessaris.

Notícia relacionada: Millo: "Per respecte, no he posat els peus a la Generalitat durant el 155"

Tot i que també ha generat adhesions, els empresonaments, les traves a la investidura i a la formació del govern l'han convertit en blanc de protestes, sobretot quan va justificar les càrregues policials del dia del referèndum.

Notícia relacionada: Millo diu que "tècnicament" no hi va haver càrregues policials l'1-O

Ara, per sorpresa, se'n va amb el 155, i ho fa sense haver-se pogut reunir amb el president del Parlament, Roger Torrent, com ell volia.

I l'únic contacte que tingut amb el nou president de la Generalitat, Quim Torra, no ha passat d'un cop de cap.

Notícia relacionada: Millo titlla de "maleducat" Torra per haver-li girat l'esquena en un acte

ARXIVAT A:
Procés catalàInvestiduraArticle 155Enric Millo
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut