Balanç de la pertorbació que ha provocat aiguats al Mediterrani

Balanç de la pertorbació que ha provocat aiguats al Mediterrani

Balanç de la pertorbació que ha provocat aiguats al Mediterrani

Néstor Gómez Actualitzat
Mapa de pluges del cap de setmana

La primera pertorbació activa de la tardor va arribar a la península Ibèrica durant la segona meitat de la setmana passada. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la pluja de dissabte ha estat la més general i abundants des del 12 de març de 2011.

Ja a mitjans de la darrera setmana de setembre s'observava com una profunda pertorbació amb molt d'aire fred a 500 hPa baixava des d'Irlanda en direcció al golf de Cadis, passant per l'oest de la península Ibèrica. En arribar a la zona de l'estret de Gibraltar, l'aire fred va permetre el gran desenvolupament de les nuvolades per l'aportació d'humitat del mar Mediterrani, molt càlid.

Els primers registres que van superar els 200 l/m² es va donar fins a primera hora de divendres a algunes poblacions de Màlaga, cap al migdia arribaven a Almeria i després a Múrcia. Durant la tarda, els aiguats van afectar el País València amb 219 l/m² a Quart de Poblet i 207 l/m² a Aldaia.

A Catalunya les pluges van arribar dissabte i van afectar gairebé la totalitat del territori. Les pluges van ser abundants i molt generoses, excepte al Pirineu més occidental, on els registres van ser més minsos. El centre de la pertorbació, a 500 hPa, aproximadament 5.500 metres, es va situar sobre Catalunya i va permetre una pluja continuada durant hores.

Les pluges caigudes a casa nostra no tenen res a veure amb les de la resta del Mediterrani, ni per intensitat ni per quantitat. Aquí, els registres més elevats tot just van superar els 100 l/m². Els registres més elevats són:
110 l/m² a Joanet
101 l/m² a Tavèrnoles

98 l/m² a Parets del Vallès
96 l/m² a Vilanova del Vallès

Dades obtingudes de Meteocat i observadors meteorològics.