Barcelona

Baixen els delictes violents a l'estiu a Catalunya i pugen els furts i robatoris de GPS

Aquest estiu hi ha hagut a Catalunya un descens del delictes violents, com ara homicidis i violacions, i en canvi s'ha notat un increment d'altres delictes com els furts i, especialment, els robatoris de GPS. El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha explicat en una roda de premsa aquest dimarts que els homicidis han baixat un 43% aquest estiu en relació amb el de l'any passat i que els robatoris a l'interior de vehicles han pujat un 10%. També baixen els casos de robatoris "silenciosos", un 26% en comparació amb l'estiu del 2006.

Actualitzat
Joan Saura ha advertit que la majoria de robatoris a l'interior de vehicles són per endur-se els GPS. L'aparició i extensió de l'ús del navegador han tornat a reactivar aquest tipus de robatoris, que pràcticament havien desaparegut fa uns anys. També s'han incrementat els robatoris a bancs i caixes –l'any passat n'hi va haver 25 i aquest estiu 28- i els furts, que han pujat un 4%.

A l'altra banda de la balança, hi ha hagut una disminució dels anomenats robatoris "silenciosos", que han estat un 14% inferiors als de l'estiu passat i un 26% menys en comparació amb els del 2005.

Aquest estiu hi ha hagut 12 homicidis, davant els 21 del 2006, i els delictes contra la llibertat sexual i les estrebades han baixat un 15,7% i un 13,7%, respectivament.

Un 21% de la població catalana ha estat víctima d'un delicte

L'any 2005 un 22% de la població catalana va ser objecte d'un fet delictiu, percentatge que ara ha baixat tres dècimes. El conseller ha assegurat, a partir d'aquestes dades, que hi ha una "estabilització" de la victimització a Catalunya. Això no amaga, però, que es doni un augment dels delictes contra la seguretat de les persones i els domicilis, que són els que generen més alarma social.

Per àrees geogràfiques, la ciutat de Barcelona, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre són les que tenen uns índexs de víctimes de delictes més alts, que superen la mitjana.

Saura ha subratllat que, tret de Barcelona, a les altres dues zones la seguretat ciutadana encara és competència de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut