Badalona

Badalona també detecta irregularitats en la recollida d'escombraries per part de FCC

Des del 2010 se n'encarrega FCC, la mateixa empresa denunciada per l'Ajuntament de Barcelona per, presumptament, haver defraudat 800.000 euros

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Badalona ha detectat irregularitats en la gestió del servei de neteja i recollida d'escombraries, externalitzat a través d'una concessió a l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Segons l'auditoria encarregada per l'Ajuntament, entre maig del 2010 i desembre del 2015, l'empresa adjudicatària, Fomento de Construcciones y Contratas, hauria defraudat gairebé 13 milions d'euros.

Entre altres irregularitats, FCC hauria facturat per feines que no s'haurien fet per valor de tres milions i mig d'euros. És el cas d'inversions anunciades, però no realitzades, inversions retornades per l'Ajuntament, maquinària comprada que després no s'utilitzava i serveis de neteja prestats sense haver-los sol·licitat.

L'empresa també hauria aplicat elevats sobrecostos, d'uns tres milions i mig més d'euros i expressament prohibits per la llei de contractes del sector públic, com mà d'obra o despeses financeres.

Tot això va començar el 2010, moment en què el govern externalitza el servei de neteja i recollida d'escombraries. Quan va arribar Xavier García Albiol es redueix l'estructura del departament municipal que controla el servei de neteja de 8 a 2 treballadors. 

L'alcaldessa Dolors Sabater diu que, ara, l'Ajuntament de Badalona es proposa recuperar els recursos humans per garantir el bon funcionament del servei.

"El que és clar és que aquesta capacitat de control sobre els contractes l'hem de recuperar sigui com sigui. Perquè el que ens demostra aquesta auditoria és d'una gravetat intolerable per a la ciutadania."

L'Ajuntament de Badalona, que investigarà els fets en l'àmbit municipal, denunciarà les irregularitats aquesta setmana a la fiscalia. Albiol ha desmentit les irregularitats durant el seu mandat.

"A mi em sembla que és una aberració aquesta informació. És un despropòsit i tindrà greus conseqüències polítiques i jurídiques per al govern de Badalona si no es demostra la veracitat d'aquesta afirmació."

Aquesta empresa es dedica, sobretot, a les infraestructures, la gestió de l'aigua i els serveis mediambientals. És una de les grans empreses europees del sector.

La mateixa empresa, denunciada a Barcelona

La setmana passada, FCC ja va ser denunciada davant la fiscalia per l'Ajuntament de Barcelona per un cas de presumpte frau. Segons aquesta denúncia, l'empresa hauria defraudat uns 800.000 euros manipulant les dades de la gestió de la neteja i la recollida d'escombraries.

 

 

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut