Un home amb un carro de la compra i un altre amb crosses pugen amb dificultats les escales del passatge Albert Llanas de Badalona, el 3 de maig de 2…
Un home amb un carro de la compra i un altre amb crosses pugen amb dificultats les escales del passatge Albert Llanas de Badalona, el 3 de maig de 2017. (horitzontal)

Badalona invertirà 2 MEUR en ascensors i escales mecàniques per millorar l'accessibilitat dels barris amb més pendents

ACN Badalona.-L'Ajuntament de Badalona ha presentat un paquet d'inversions de 2 MEUR pel que queda de mandat, destinats a eliminar barreres arquitectòniques i millorar l'accessibilitat dels barris amb pendents més pronunciades, especialment en els districtes 2 i 4. Un estudi dels tècnics municipals hi té detectats una vintena de punts negres on es considera prioritari actuar i ara, a partir dels consells d'entitats dels districtes, es decidirà quines seran les cinc intervencions que es podran fer en els dos pròxims anys, mentre que la resta quedaran a expenses de noves partides pressupostàries. Un d'aquests cinc carrers ja està decidit, el passatge Albert Llanas del barri de la Salut, on s'hi farà un ascensor per superar el desnivell existent.

Els barris de Badalona que estan per sobre de la C-31 tenen una orografia complexa que, en molts casos, fa difícil la mobilitat a peu pels carrers. Cotxets, cadires de rodes, persones grans o infants tenen especial dificultats en determinats punts on pendents pronunciades o trams interminables d'escales limiten l'accessibilitat.Segons un estudi dels serveis tècnics municipals, només als districtes 2 - Sistrells, Lloreda, Sant Crist, La Pau i Puigfred- i 4 -La Salut i Llefià- hi ha una vintena de carrers on "objectivament" és difícil transitar-hi i on la millora de l'accessibilitat passa, necessàriament, per la implantació d'elements mecànics, com escales o escales mecàniques.El regidor d'Urbanisme, Oriol Lladó, explica que per determinar quin són els veritables "punts negres" de la ciutat en aquest àmbit s'han analitzat elements com l'existència d'obstacles, el volum de pas de persones, la presència d'equipaments o zones d'interès o l'existència d'itineraris alternatius.Ara l'Ajuntament traslladarà aquesta diagnosi als consell d'entitats dels districtes per decidir conjuntament quines d'aquestes vint actuacions descrites són les més prioritàries. El compromís del govern municipal és poder-ne fer cinc abans que acabi el mandat, amb una inversió prevista d'"almenys" 2 MEUR.Un dels carrers que segur que es millorarà és el passatge d'Albert Llanes, entre La Salut i Llefià. Les obres començaran aquest pròxim mes de juny i es preveu que s'allarguin quatre mesos. La inversió és d'uns 400.000 euros i el que es farà serà instal·lar un ascensor on ara hi ha unes escales d'obra.Les escales existents es traslladaran als laterals del carrer per garantir l'accés als habitatges que hi ha al llarg d'aquest tram d'escala, Però els veïns que vulguin creuar de Pau Piferrer a Juan Varela ho podran fer "en les condicions que mereixen", segons ha ressaltat el regidor Oriol Lladó.Des de l'Ajuntament de Badalona recorden que aquesta és la primera vegada que des de l'administració municipal s'afronta el problema de l'accessibilitat als barris "d'una manera global" i Lladó ha qualificat el pla de millora com un "compromís important" de l'executiu local vers la ciutadania. En aquest sentit, cal recordar que només l'any 2012 l'anterior govern del PP va fer una actuació similar gràcies a una aportació de l'AMB per a la instal·lació d'escales mecàniques en un carrer del barri de Sant Crist. L'obra es va inaugurar el 2014, però que no va tenir continuïtat amb inversions similars en altres barris.

Anar al contingut