janquim

Badalona impulsa l'obertura de dades i Lleida se suma a la tendència

Després d'una etapa de proves d'unes quantes setmanes, el portal web de la ciutat de Badalona incorpora per fi una secció específica d'obertura de dades, com s'havia anunciat. De moment, i en una primera fase, s'han obert en diversos formats accessibles l'agenda d'activitats, la guia d'equipaments i serveis, un tauler d'anuncis i l'exposició de diversos serveis públics com ara tota la informació relativa a les actuacions de la Guàrdia Urbana.

Actualitzat
Com expliquen els responsables de l'equip d'informàtica a aquest mitjà, és un procés continuat que en les pròximes setmanes oferirà més possibilitats i que es basa en la convicció que cal oferir les dades en formats que permetin als desenvolupadors la creació d'eines, per aportar valor. L'acció d'obertura de dades s'afegeix al canvi de portal, que ja ha permès multiplicar el nombre de visites en poques setmanes.

Més fàcil per a les entitats

El cas de l'agenda és força paradigmàtic. Tal com ara s'ha establert, totes les entitats poden fer arribar la informació al portal municipal, sempre que disposin d'un certificat digital que els autentifiqui, i queda inclosa en una base que troba sortides diverses. Els formats amb què s'endreça permeten que els mitjans locals ho incrustin sense gaire esforç. Els responsables ja han mantingut diversos encontres amb aquesta finalitat.

El tauler d'anuncis reprodueix, a partir de cerques exhaustives, les notificacions que l'ajuntament sol fer públiques, com ara les tramitacions o les multes. N'hi ha prou d'introduir el nom amb el cognom i fer un clic perquè al web municipal es rebi l'ordre d'enviar un avís mitjançant la sindicació de continguts (RSS), de manera que a qualsevol ciutadà li resulta  més còmode i segur rebre comunicacions de l'administració.

Mapes personalitzats pels usuaris

Els tècnics municipals d'informàtica s'han esforçat perquè els ciutadans puguin consultar mapes diversos, amb capes que contenen informació de tota mena, tant de la cartografia pròpia com la que trobem a Google Maps, millorada amb la potència de Google Earth.

Els mapes mostren diverses actuacions de la Guàrdia Urbana, excepte els casos de seguretat, perquè són competència de Mossos d'Esquadra, i permeten als que vulguin crear ginys i serveis basats en internet aprofitar les dades públiques que l'ajuntament posa a disposició de tercers.

La decisió de Badalona té la peculiaritat que proposa formats dirigits als desenvolupadors amb coneixements d'informàtica i uns altres adreçats a la ciutadania que, per la seva simplicitat, poden ser emprats i redifosos per qualsevol usuari d'internet.

Aposta sense retorn

L'impuls d'aquesta iniciativa depèn del tinent d'alcalde Ferran Falcó (CiU), que assegura en declaracions al 3cat24 que "es tracta d'un camí sense retorn". "És una aposta per la transparència informativa", explica, "i des d'ara només podem aprofundir més en aquest canvi".

Per tant, queda clar que és una decisió vinculada a una voluntat política, tot i que ara mateix obrir les dades ja forma part d'una tendència que avaluen força ciutats europees. Barcelona n'ha anunciat la intenció però encara no ha mostrat cap resultat mentre que el govern català fa uns quants mesos que ha obert el seu portal de dades.

La Paeria també s'obre

A Catalunya, el cas de Badalona és per ara el més simptomàtic, amb una actuació que la fa aparèixer als llistats de la Fundació CTIC i també als del govern espanyol. Però no és l'únic. En aquests mateixos espais s'hi troba l'esmentat l'Ajuntament de Lleida, que ha fet un pas semblant fa ben pocs dies.

El seu espai de dades obertes pretén facilitar la reutilització de les dades públiques i de moment ofereix la creació de plànols diversos, alguns documents en formats tancats.

De fet, es tracta d'un punt de debat entre els experts, que ja fa mesos que dialoguen sobre si es tracta de crear aplicacions o de permetre que tercers les puguin crear. Lleida combina les dues propostes. Entre les preferides ara mateix, tot i els pocs dies que han passat per fer-ne cap judici, s'hi troben les dades relatives a la salut, els equipaments i els transports públics.

La regidora de Noves Tecnologies és Montse Minguez (PSC) i explica a aquest mitjà que la decisió respon a una experiència prèvia de l'Ajuntament lleidatà per acostar la informació municipal als ciutadans i a les empreses. Afirma que volen crear "noves oportunitats en temps de crisi" i anuncia que l'obertura de dades haurà de progressar a mitjà termini.

De fet, el procés iniciat per aquests dos ajuntaments consisteix a posar a disposició pública i lliure les dades que genera l'administració en formats digitals estandarditzats. El que ara fa falta és que de debò hi hagi tercers interessats a fer servir aquestes dades, crear serveis i, si és possible, generar models de negoci. O sigui que el repte es troba ara al costat dels desenvolupadors i les entitats ciutadanes... i l'exigència és per als equips municipals, que hauran d'obrir dades que de debò interessin les persones.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut