Badalona fa un cens d'activitats en establiments d'alimentació per prevenir riscos sanitaris

Badalona fa un cens d'activitats en establiments d'alimentació per prevenir riscos sanitaris

Badalona fa un cens d'activitats en establiments d'alimentació per prevenir riscos sanitaris

Actualitzat
Tècnics de Salut de l'Ajuntament de Badalona en una fruiteria de la ciutat, recollint dades per al cens d'activitats en establiments d'alimentació, el 25 de gener de 2017. (horitzontal)

Tècnics de Salut de l'Ajuntament de Badalona en una fruiteria de la ciutat, recollint dades per al cens d'activitats en establiments d'alimentació, el 25 de gener de 2017. (horitzontal)

ACN Badalona.-L'àrea de Salut de l'Ajuntament de Badalona ha engegat aquest mes de gener l'elaboració d'un cens de tots els establiments de la ciutat on s'hi desenvolupen activitats amb un risc sanitari potencial, especialment comerços d'alimentació. L'objectiu és que, a partir de la radiografia que se n'obtingui, els responsables tècnics del consistori puguin orientar les inspeccions sanitàries en aquests establiments en funció del risc per a la salut de les persones que puguin representar les seves activitats. Sònia Sànchez, tècnica de Salut de l'Ajuntament de Badalona, explica que els principals incompliments detectats en el teixit comercial de la ciutat en relació a la normativa sanitària són la manca d'autocontrols sanitaris als establiments o l'ampliació improvisada de serveis sense que hi hagi una adaptació dels locals a la normativa.

Un exemple clar és el que afecta a la proliferació de botigues amb degustació: "Hi ha molts que a banda de ser un forn de pa, acaben convertint-se en un espai de degustació, però sense modificar l'estructura i les inspeccions es constata que no tenen prou superfície per manipular o equips de fred per conservar els aliments", explica la tècnica de Salut.Un altre dels incompliments habituals és en matèria de controls, moltes vegades, asseguren es tècnics, per desconeixement de l'empresari. Segons estableix la normativa, els establiments dedicats a l'alimentació han de fer un registre de nombrosos controls periòdics en relació als equips de fred, el control de plagues, la formació en seguretat alimentària, el pla de control de proveïdors o el de neteja i desinfecció, entre d'altres.Aquests controls, explica Sánchez, en molts casos no existeixen "o estan mal fets o qui algun cop l'havia fet l'ha deixat de fer perquè no hi veuen necessitat". És per això que ara, a partir de la foto fixa que s'obtingui del cens, l'Ajuntament pretén poder fer "una planificació de les inspeccions de manera més acurada i d'acord amb l'activitat real que s'està fent" per garantir la seguretat sanitària de tot el teixit comercial.Durant la visita que s'està fent als establiments, i que s'allargaran fins al pròxim mes de maig, també es facilita als propietaris informació d'un servei gratuït d'assessorament normatiu i de bones practiques sobre aspectes de salut que l'Ajuntament posa a disposició dels comerciants en relació als seus establiments.A banda dels establiments d'alimentació, també es censaran centres d'estètica on es facin tatuatges, pírcings o micropigmentació, així com els comerços i les activitats amb instal·lacions de baix risc per al control de la legionel·losi, com els rentats de cotxes.