Felipe González, José Luís Rodríguez Zapatero i José María Aznar junts, defensant la unitat d'Espanya (EFE)
Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar, junts, defensant la unitat d'Espanya (EFE)
Madrid

Aznar, González i Zapatero acusen Puigdemont de trencar la convivència a Catalunya

En un debat a Madrid, els tres expresidents espanyols han carregat contra el referèndum i han afirmat que el president de la Generalitat té tics autoritaris

RedaccióActualitzat

Els tres expresidents vius de la democràcia espanyola, José María Aznar, Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, han coincidit aquest dimecres en un debat a Madrid per commemorar els 40 anys de les eleccions del 1977. Tots tres s'han referit a la situació a Catalunya amb un rebuig frontal al referèndum. Han culpat Carles Puigdemont de trencar la convivència i l'han acusat de tenir tics autoritaris.

 

 

Aznar: "Abans de trencar-se Espanya, es trencarà Catalunya"

José María Aznar (president del govern espanyol amb el PP entre el 1996 i el 2004) ha vaticinat que si el procés sobiranista continua endavant, Catalunya es trencarà abans que Espanya: 

"Ja vaig dir que abans de trencar-se Espanya, es trencaria Catalunya. La política dels nacionalistes catalans sobre la base d'intentar liquidar la democràcia i la llibertat que ha existit a Catalunya acabarà demolint Catalunya."

González: "Espanya sense Catalunya no és Espanya, serà una alta cosa"

El seu predecessor al capdavant de l'executiu espanyol entre el 1982 i el 1996, el socialista Felipe González, ha qualificat la presentació de la llei del referèndum d'un "bunyol" fet en un teatre, que considera que segueix els passos del govern de Nicolás Maduro a Veneçuela. I ha fet aquesta reflexió acompanyada d'un pronòstic:

"Espanya sense Catalunya no és Espanya, serà una alta cosa. Per tant això no es produirà."

L'expresident del PSOE ha defensat la necessitat d'obrir el diàleg per abordar el conflicte català, una via que pot "donar sorpreses", i fins i tot intentar aconseguir un consens per a una reforma constitucional.

Zapatero: "Els referèndums d'Escòcia i el Quebec no han servit de res"

El també socialista José Luís Rodríguez Zapatero (president entre el 2004 i el 2011, quan el va rellevar Rajoy) ha criticat la celebració de "referèndums de confrontació". Considera que agreugen la situació:

"Fixem-nos amb Escòcia i amb el Quebec. El referèndum no ha servit de res perquè els referèndums de confrontació són eines completament negatives. Per què? Perquè divideixen artificialment i, a més, perquè qui perd el referèndum vol la revenja."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut