València

Aznar dóna "suport responsable" a Rajoy, però se'n desmarca

Malgrat les dificultats, el Partit Popular continua buscant la unitat a València. La segona jornada del XVI Congrés té com un dels plats forts el discurs del president d'honor de la formació, José María Aznar. Aznar ha engegat la seva intervenció davant el plenari del congrés amb un record a María San Gil i José Antonio Ortega Lara. "Han de seguir formant part del partit", ha dit Aznar, que ha afirmat que si no fes explícit el seu reconeixement cap a aquestes dues figures "trairia" tota la seva vida política i no seria fidel a si mateix. La segona jornada de la reunió dels populars seguirà amb la votació de María Dolores de Cospedal com a secretària general i, finalment, amb la votació de Mariano Rajoy com a president.

Actualitzat

El president d'honor del Partit Popular, José María Aznar, ha saludat afectuosament el líder conservador, Mariano Rajoy, en la segona jornada del XVI Congrés nacional del partit. Totes les mirades i les càmeres estaven clavades en aquesta encaixada de mans, després que Aznar va ser criticat per la freda salutació que va fer el primer dia al president del PP. Però a l'hora de la veritat l'expresident del govern espanyol ha fet un discurs molt contundent, en què ha assegurat que el partit no necessita reconquerir el centre perquè ja hi és i ha avisat que no es poden convertir en el que demani el PSOE.

Aznar ha deixat clara la seva discrepància amb Mariano Rajoy. L'expresident espanyol ha reivindicat el sector dur del partit, amb noms com María San Gil i José Antonio Ortega Lara. De fet, la facció més conservadora s'agrupa al voltant de la petició que aquestes figures tornin a la formació. Aznar també ha advertit Rajoy que el projecte del Partit Popular no pot ser personalista. En aquest sentit, Aznar li reclama que no es deixi ningú pel camí i ell mateix ha fet un elogi encès d'Ángel Acebes i Eduardo Zaplana. Tot i això, assegura que li dóna a Rajoy tot el seu suport responsable.

El president fundador del partit, Manuel Fraga, també s'ha dirigit al congrés. Després de ser ovacionat per la militància, que s'ha posat dreta, ha destacat l'augment de la tendència al bipartidisme a Espanya i ha assegurat que amb aquest congrés nacional el PP arrenca una cursa per guanyar les pròximes eleccions.

La jornada central del XVI Congrés del PP ha arrencat amb el debat de ponències a porta tancada. Els textos sobre política, econòmica i els estatuts del partit s'han aprovat amb una àmplia majoria i ja marquen les línies d'actuació fins al pròxim congrés. Destaca el fet que la ponència política hagi suavitzat el text original redactat per María San Gil, que acusava directament el PNB de no col·laborar en la derrota d'ETA. La ponència elimina finalment les referències concretes als nacionalistes bascos.

El text final substitueix les referències al PNB per referències genèriques als "nacionalismes excloents". La junta directiva nacional havia encarregat la redacció d'aquesta ponència a la líder del PP al País Basc, María San Gil, al president del partit a les Canàries, José Manuel Soria, i a la diputada per Catalunya Alícia Sánchez Camacho.

Astarloa, un altre que abandona

Mariano Rajoy ha rebut un altre desaire en plena celebració del congrés. Ignacio Astarloa, fins ara secretari executiu de Llibertats Públiques, Seguretat i Justícia del PP, ha comunicat al líder de la formació que abandona les seves responsabilitats i que es quedarà com a diputat de base. El també portaveu de Justícia al congrés havia rebut l'oferta de Rajoy de continuar en els seus càrrecs però aquest ho ha rebutjat.

El polític basc és un home pròxim a Angel Acebes, que s'acomiada del seu càrrec de secretari general del PP en aquest congrés, i María San Gil, qui després de les diferències amb Rajoy va decidir no seguir al capdavant del PP basc.

Aguirre, sorpresa pel canvi dels estatuts

El debat de les ponències no ha estat exempt de polèmica. Després que el congrés del PP ha decidit modificar els estatuts perquè el president del partit sigui automàticament també candidat a la presidència del govern espanyol, la primera a reaccionar ha estat la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, que s'ha mostrat "sorpresa". "No era al text original de la ponència ni en cap esmena", ha dit Aguirre.

Segons la presidenta madrilenya, ha estat aquest mateix matí, a través de la premsa, que ha conegut aquest acord assolit a última hora a la ponència d'estatuts. A banda de la seva sorpresa, Aguirre ha mostrat la seva voluntat d'"estudiar, reflexionar i pensar" sobre aquest acord.

En el futur, primàries

El partit ha aprovat un sistema similar al de les presidencials dels Estats Units per escollir la nova cúpula del partit. Un sistema que consistiria a celebrar primàries per escollir el president de la formació i el candidat al govern espanyol. Farien falta un mínim de 100 firmes d'afiliats perquè es pogués validar la candidatura. Finalment, si hi hagués més d'un candidat, guanyaria el que obtingués un suport superior al 20%.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut