Aznar durant l'entrevista a la cadena colombiana NTN24
Aznar durant l'entrevista a la cadena colombiana NTN24
Bogotà

Aznar afirma que els "colpistes" han trencat el consens de la transició

En un avanç d'una entrevista a la cadena colombiana NTN24, l'expresident espanyol ha dit que, sobre Catalunya, Rajoy hauria de prendre "totes les decisions que siguin necessàries" per defensar "el projecte de la nació espanyola"

RedaccióActualitzat

José María Aznar qualifica els membres del govern de la Generalitat de "colpistes" i defensa totes les decisions necessàries per tirar endavant "el projecte de la nació espanyola". L'expresident espanyol ho ha dit en una entrevista a la cadena colombiana NTN24. TV3 ofereix, en exclusiva, un avanç d'aquesta entrevista que s'emetrà diumenge. Són unes declaracions gravades poc abans de la intervenció policial d'aquest dimecres a Catalunya.

Sobre les decisions que hauria de prendre Rajoy, Aznar respon: "Totes les que siguin necessàries". "Jo defenso que s'apliqui la llei, que s'apliqui la Constitució", contesta quan li pregunten si entre aquestes decisions hi ha la suspensió de l'autonomia. "Hi ha un projecte que és Espanya, que ha unit els espanyols des de fa molts segles, i cal que aquest projecte continuï avançant conjuntament", afirma l'expresident de l'Estat:

"La història de la transició espanyola va ser un gegantí procés d'incorporació de sensibilitats que es podien sentir nacionalistes en un moment determinat. Es van incorporar a un procés constitucional basat en la sobirania dels espanyols i basat en la continuïtat històrica de la nació espanyola. Ells ho han trencat. Els secessionistes ho han trencat. Per tant, no es pot tractar amb colpistes i amb secessionistes, sempre que no sigui només amb aquesta condició, amb la condició de colpistes o secessionistes. I això té el seu terreny polític en termes legals, en termes penals, en termes fiscals, en termes econòmics, etcètera."

I subratlla:

"Ha de quedar molt clar, i això la nació espanyola ho ha d'entendre, que cal seguir el mateix camí, que hi ha un gran projecte per a la nació espanyola, i tornar a recuperar les capacitats d'un país, unes capacitats extraordinàries que no s'han de trencar en cap cas, ni posar-se en perill per radicals i extremismes secessionistes."

Quan li pregunten a l'entrevista què cal fer amb una majoria de catalans que volen votar, Aznar fa aquesta reflexió:

"Els espanyols votem regularment des del 1977 i, a més, en alguns casos, en algunes comunitats autònomes es vota més perquè tenen les seves eleccions autonòmiques. I la Constitució espanyola on va ser més refrendada va ser precisament a Catalunya. Que no es busquin pretextos."

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut