Caixes sepulcrals
Caixes sepulcrals de les monges, algunes de les obres que Cultura no vol retornar
Lleida

S'exhaureix el termini donat per la jutge d'Osca per retornar les 97 peces d'art de Sixena, a l'Aragó

Cultura només està disposada a tornar 53 peces que no han estat mai exposades, però no de manera immediata

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns a les deu de la nit s'acaba el termini marcat per la jutge d'Osca per traslladar a l'Aragó de manera provisional les 97 obres d'art en litigi del monestir de Sixena. El govern aragonès assegura que ho té "tot a punt" per rebre les peces, però la Generalitat ja va advertir la jutge que no podria complir les dates fixades.

Les obres van ser comprades per la Generalitat de Catalunya i el MNAC entre els anys 1983 i 1994 per uns 300.000 euros. Del total de 97 obres, 53 són al dipòsit del Museu Nacional d'Art de Catalunya i, segons el Departament de Cultura, no s'han exposat mai enlloc. Cultura ha accedit a fer l'entrega d'aquest grup d'obres d'art, però no en faria una entrega imminent. Els tràmits començaran aquest dimarts. 

Les 44 obres restants són al Museu de Lleida. D'aquestes, set estan exposades actualment. Són obres catalogades i protegides per la llei catalana de patrimoni. Es tracta de tres caixes sepulcrals de les monges i quatre fragments d'un retaule dedicat a Santa Anna, de Gabriel Joly. La resta són a les reserves del museu. El Departament de Cultura ja ha advertit que les obres no es mouran de Catalunya, perquè formen part del catàleg de béns protegits.

El 27 de febrer del 2015 es va fer el judici sobre la propietat d'aquestes obres i el jutjat de primera instància número 1 d'Osca va dictar sentència favorable a l'Aragó i va obligar al trasllat. La Generalitat va presentar un recurs a l'Audiència que encara no s'ha resolt, però el govern aragonès va demanar l'execució provisional de la sentència i la jutge hi va accedir.

El president del govern de l'Aragó, Javier Lambán, ha afirmat que si Catalunya no entrega els béns del monestir de Santa Maria de Sixena es demanarà que la sentència s'executi fins a les últimes conseqüències. "Si demà [dimarts] al matí, complert el termini de les 24 hores d'avui, els béns no han arribat a l'Aragó requerirem la jutge perquè executi la sentència fins a les seves últimes conseqüències, és a dir, requerir el concurs de la policia encarregada de la preservació dels béns artístics".
 

Mobilització popular

La polèmica sobre el trasllat de les obres de Sixena ha mobilitzat la societat lleidatana, amb concentracions per demanar que els béns es quedin a Catalunya.

La setmana passada, més de mig miler de persones van participar en una concentració festiva a la plaça de davant del Museu de Lleida sota el lema "Els museus no es toquen". Entre els assistents, alguns polítics com el diputat al Congrés d'ERC Gabriel Rufián, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i els portaveus municipals de la Paeria, excepte el de Ciutadans.

 

Anar al contingut