Contrasenyes (Reuters)
Contrasenyes (Reuters)

4 de maig, dia mundial contra l'123456: 10 consells per no caure-hi

Quantes contrasenyes tens? Ets capaç de recordar-les totes, o només en tens una per a tot?

Actualitzat

Els cibertatacs estan de moda. Prova d'això és que ja no és estrany que es colin en campanyes electorals de potències normals. I és que les contrasenyes són la mare dels ous, perquè protegeixen ni més ni menys que tota la nostra intimitat

Coincidint amb el Dia Mundial de la Contrasenya, un estudi assenyala que la preocupació per la ciberseguretat va en augment, però que no fa bé la feina: el 46% d'internautes afirmen que estan molt preocupats per la seguretat de les seves contrasenyes, però, paradoxalment, el 59% diu que se sent còmode compartint-les i el 37% les té apuntades en un paper. 

I tu, quantes contrasenyes tens? Ets capaç de recordar-les totes, o només en tens una per a tot? Segons dades dels Mossos d'Esquadra, aquestes són les contrasenyes més utilitzades i, per tant, les menys segures:
 


Aquí tens uns quants consells per tenir -i recordar- contrasenyes segures. Alguns potser et semblaran obvis, però a veure si quan acabes pots presumir de complir-los tots:

1. Que siguin fortes: han de tenir almenys 8 caràcters que incloguin majúscules, minúscules, números i caràcters especials.

2. Fes servir regles mnemotècniques que t'ajudin a recordar-les.

3. No les explotis! Evita fer servir la mateixa per a dispositius o serveis diferents i, sobretot, res de barrejar les personals amb les de la feina.

4. Les dates de naixements i d'esdeveniments significatius estan prohibides, i recorda, també, que el nom d'usuari no ha de tenir cap relació amb la contrasenya.

5. No les comparteixis! Són teves i exclusivament teves.

6. No te les apuntis enlloc.

7. Ves amb compte amb les preguntes de seguretat per recuperar-les. Són com les mateixes contrasenyes: només les has de saber tu.

8. Canvia-les periòdicament.

9. Fes servir un gestor de contrasenyes, especialment si en tens moltes. Et farà la vida més fàcil.

10. No abusis de les contrasenyes emmagatzemades al navegador, sobretot si comparteixes aquell dispositiu.


 

 

Anar al contingut