Barcelona

Avui es commemora el Dia de la Dona, marcat per la jornada de reflexió

El 8 de març és, tradicionalment, el Dia de la Dona Treballadora, una data reivindicativa que enguany coincideix amb la jornada de reflexió electoral. Això suposa un problema, ja que les manifestacions no estan permeses el dia abans d'unes eleccions. Els habituals actes de la jornada són les víctimes col·laterals d'aquesta decisió. La majoria s'han avançat a divendres per poder demanar l'avortament lliure i legal. Alguns, però, es mantenen convocats per dissabte. Entre aquests hi ha el de Barcelona, tot i que l'organització E-cristians havia demanat a la Junta Electoral Provincial que la prohibís. L'acte institucional del Dia de la Dona es farà dilluns.

Actualitzat

La conciliació de la vida personal i laboral de les dones, la necessitat que la igualtat passi del pla teòric i legal a la realitat o bé les al·lusions a la llibertat per decidir sobre la maternitat són alguns dels missatges que es repetiran en les manifestacions d'aquest 8 de març.

Aquest dissabte es mantenen les convocatòries en almenys cinc capitals de província: Barcelona, Bilbao, València, Santander i Albacete. La manifestació de Barcelona sortirà des de la plaça Universitat a les 18.00 h.

La jornada d'enguany es veurà més deslluïda que en anteriors, ja que diversos col·lectius feministes han hagut d'avançar les manifestacions per evitar coincidir amb la jornada de reflexió electoral. Per exemple, aquest divendres han tingut lloc mobilitzacions a ciutats com Madrid i Sevilla, sota un lema comú que reivindicava l'avortament lliure. A la marxa de Madrid s'hi van aplegar unes 5.000 persones, segons la policia. En el decurs de la manifestació, convocada per la Comissió 8 de Març, formada per vint-i-cinc entitats feministes, també es va condemnar l'assassinat de l'exregidor socialista Isaías Carrasco.

Altres marxes, però, com les previstes a Palma i Pamplona per al dia 8, han estat prohibides. Siguin quan siguin, les associacions feministes ja tenen clar el tema i el lema dels actes per a un Dia Internacional de la Dona que compleix el seu centenari: "El meu cos, la meva decisió, el nostre dret! Avortament lliure i gratuït. Visca la lluita de les dones!".

Els sindicats recorden que l'embaràs és la primera causa d'acomiadament o d'amenaces per part de l'empresa, segons un estudi de la Fundació Madrina, que indica que nou de cada deu joves embarassades pateixen algun tipus d'assetjament a la feina i el 25% són acomiadades. A més, un 40% viuen situacions de violència de gènere, especialment a partir del quart mes d'embaràs, encara que només el 18% denuncien aquesta situació.

Un informe de l'agència de recursos humans Randstad diu que, tot i que les dones representen el 56% del total de candidats que opten a un lloc de treball, obtenen només un 46% del total dels contractes.

Anar al contingut