París

Els caps d'estat advoquen per un acord vinculant a París que freni el canvi climàtic

150 caps d'estat i de govern es reuneixen a París per buscar un acord per reduir les emissions de CO2

RedaccióActualitzat

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a París (COP21) s'ha inaugurat oficialment en presència dels dirigents de 150 països i un mandat urgent: arribar a un acord global i vinculant per reduir les emissions de CO2. Es preveu que les negociacions per aconseguir un acord que freni l'escalfament global i substitueixi el Protocol de Kyoto del 1997 seran dures, però també hi ha motius per a l'optimisme. La clau la tindran, probablement, la Xina i els països en desenvolupament.

En el seu discurs, el president nord-americà, Barack Obama, ha assegurat que el món es troba davant d'un "punt d'inflexió": el "moment en què decidim fermament salvar el nostre planeta". Obama ha assegurat que els Estats Units, com a primera economia mundial i segon emissor de gasos hivernacle, reconeixen el seu paper en l'escalfament global i assumeixen "la seva responsabilitat".

"Cap nació, rica o pobra, gran o petita, és immune. He vingut personalment aquí per dir que els Estats Units no només reconeixen el seu paper en la creació d'aquest problema, sinó que assumeixen la seva responsabilitat de fer alguna cosa."

El president nord-americà ha afegit que "som la primera generació que veu l'impacte del canvi climàtic i l'última que pot fer-hi alguna cosa" i, després de recordar els progressos en la lluita contra el canvi climàtic dels últims anys, ha dit que ara cal "una estratègia a llarg termini que doni confiança al món".

En qualsevol cas, davant de tot plegat, ha dit: "Garantim un acord ambiciós" que tingui en compte les diferències que separen cada estat, a la vegada que ha demanat "transparència" en el compliment dels compromisos de tots els països.

La Xina advoca perquè cada país busqui solucions pròpies

El president xinès, Xi Jinping, per la seva banda, ha fet una crida perquè cada país busqui una solució que s'adapti a les seves necessitats, però que hi hagi un model de cooperació en què totes les parts surtin guanyant. El mandatari xinès ha defensat que l'acord se centri en l'enfortiment de les accions globals contra el canvi climàtic, que els països desenvolupats respectin els seus compromisos de finançament i aquells en desenvolupament accelerin la seva transició energètica, a més de transferir les tecnologies necessàries als països més pobres.

Per Xi, que ha destacat que el seu país està "treballant durament", "més enllà dels governs, hauria de mobilitzar-se el sector empresarial, les ONGs i tots els actors de la societat". I ha afegit que la cimera de París no és a línia de meta sinó el punt de partida que serveixi per fomentar la recopilació de recursos, controlar l'augment de les emissions i posar en marxa el mecanisme que marqui la línia cap a un desenvolupament verd.

Pel president francès, François Hollande, "mai abans el món havia afrontat un desafiament tan gran" com el "futur del planeta, de la vida". En aquest sentit, ha fet una crida:

"El vostre esforç genera una gran esperança que no podem defraudar."

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha afirmat en la mateixa línia que els delegats tenen a les seves mans "el futur de les generacions futures":

"Mai hem estat confrontats a una prova com aquesta i és possible que a nivell polític mai més ho tornem a estar."

Davant d'això, Ban ha demanat "audàcia i flexibilitat" perquè París "marqui un abans i un després".

Traspàs de presidència de la cimera a Fabius

El ministre peruà de Medi Ambient, Manuel Pulgar Vidal, que va presidir l'anterior conferència, ha estat l'encarregat d'inaugurar la cimera. Pulgar Vidal s'ha mostrat "convençut" que a París s'arribarà a un acord abans de donar pas al ministre d'Exteriors francès, Laurent Fabius, que presideix la COP21.

"Vull transmetre un senyal fort d'esperança que podem aconseguir fer front a les conseqüències del canvi climàtic a través d'un acord."

Fabius ha assegurat que es farà tot el possible per avançar. "No podem conformar-nos amb un acord de mínims", ha dit el ministre francès, que diu que tenen onze dies per aconseguir-ho. En qualsevol cas, ha remarcat que la presidència francesa està a l'espera d'escoltar totes les parts i que es tindran en compte tots els punts de vista. Ara bé, ha promès ser "ambiciós" perquè "el desafiament és massa important".

La secretària del conveni de l'ONU del canvi climàtic, Christiana Figueres, per la seva banda, ha apuntat que "París ha d'obrir una via cap al futur, amb objectius clars i amb un acord que respongui a les exigències de la ciència".

"Mai abans una responsabilitat tan gran havia recaigut en un grup de persones tan petit. El món ens està mirant, compto amb vostès."

Minut de silenci pels atemptats de París

Durant l'inici de la cimera, els participants han fet un minut de silenci a petició de Ban Ki-moon. Obama, per la seva banda, ha mostrat el seu suport a França després dels atemptats de París i ha considerat que mantenir la celebració de la conferència és un "acte de desafiament" contra qui "vol destruir el món".

Precisament, la conferència internacional, que durarà fins a l'11 de desembre, es fa enmig d'unes mesures de seguretat multiplicades pels atemptats del 13-N a la capital francesa.

Aquesta nit, així que ha arribat a París, el president nord-americà, Barack Obama, ha anat amb Hollande davant la sala Bataclan a retre un homenatge a les víctimes dels atacs.

 

París, mentrestant, encara viu sota l'estat d'emergència i, coincidint amb la cimera del clima, aquest diumenge hi va haver tensions amb activistes que pretenien manifestar-se. Va ser en un lloc tan simbòlic com la plaça de la República, on es van fer moltes ofrenes en record de les víctimes del 13-N. La policia, que tenia l'ordre d'impedir qualsevol manifestació, va actuar amb gasos lacrimògens per dissoldre la concentració i es va enfrontar amb els manifestants, que en alguns casos van arribar a llançar objectes de les ofrenes. El balanç va ser d'uns 300 detinguts. François Hollande va condemnar els incidents.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut