Madrid

Avís de Montoro als usuaris de plataformes com Wallapop: "Han de tributar el 4%"

Wallapop, una de les plataformes de més èxit, demana que la legislació s'adapti al mercat actual

RedaccióActualitzat

Avís del titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per als habituals del comerç "online" de segona mà: la compravenda de productes entre particulars també està subjecta a tributació.

No és cap novetat. La llei tributària recull que comprar i vendre productes de segona mà a través de plataformes com Wallapop, Vibbo, eBay, Amazon, Milanuncios, Chicfy i la plataforma de Facebook Marketplace, entre altres, està exempt de pagar IVA, però no s'escapa de pagar l'impost de transmissions patrimonials. És d'un 4% i s'ha de declarar en l'IRPF.

La Direcció General de Tributs ho ha deixat clar en el dictamen d'una consulta vinculant d'un contribuent:

"Si s'entén que la venda de productes usats la fan com a particulars, i no com a empresaris no professionals en l'exercici de la seva activitat, no està subjecte a IVA, però sí, en tot cas, com a transmissió gravada per l'impost sobre transmissions patrimonials. L'ha de liquidar el comprador, tenint en compte el valor real dels béns i en funció del tipus de gravamen per als béns mobles, que actualment és del 4%."

El ministre Montoro, a preguntes de periodistes, ha remarcat que el comerç "online" de segona mà "no pot ser diferent de les transaccions comercials normals" i ha afegit que amb aquesta resposta, simplement, "s'interpreta la legislació vigent, que sempre ha previst aquesta opció".

Wallapop demana que la legislació s'adapti al mercat actual

Aquest recordatori sembla que no ha agradat gaire a Wallapop, una de les plataformes digitals de compravenda de segona mà de més èxit, i ja s'ha posat a disposició de les autoritats fiscals per "crear un marc legal coherent i realista als nous models de consum col·laboratiu".

Hisenda s'ha marcat com una de les prioritats d'aquest any l'economia digital i, més especialment, els nous mitjans de pagament en les operacions per internet, com criptomonedes, pagaments des de dispositius mòbils o plataformes intermediàries de pagaments.

Anar al contingut