Barcelona

Avís als al·lèrgics: la pol·linització arriba tard però serà més intensa que l'any passat

Aquestes prediccions poden variar en funció de la meteorologia. Si en les pròximes setmanes plou durant el dia, el pol·len seria arrossegat cap a terra i se'n reduiria la presència en l'aire. També una pujada o una baixada forta de les temperatures podria disminuir el nivell de pol·linització, perquè es pansirien les flors. En canvi, un vent fort complicaria la situació dels al·lèrgics, ja que facilitaria que es dispersessin les partícules de pol·len.

RedaccióActualitzat
La primavera es presenta complicada per a les persones que tenen al·lèrgia. El motiu és que tot i que l'hivern ha endarrerit l'inici de la pol·linització, serà més intensa que l'any passat. Segons la coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, Jordina Belmonte, "la pluja d'aquests últims dies farà que la pol·linització sigui més forta". De fet, els nivells de pol·len seran "normals", però més elevats que la primavera passada, que va ser suau en aquest sentit.

Belmonte, però, avisa que aquestes prediccions poden variar en funció de la meteorologia. Així doncs, si en les pròximes setmanes plou durant el dia, el pol·len seria arrossegat cap a terra i se'n reduiria la presència en l'aire. També una pujada o una baixada forta de les temperatures podria disminuir el nivell de pol·linització, perquè es pansirien les flors. En canvi, un vent fort complicaria la situació dels al·lèrgics, ja que facilitaria que es dispersessin les partícules de pol·len.

Un milió i mig de catalans són al·lèrgics i, d'aquests, el 40% ho són a algun tipus de pol·len. "Cada vegada més persones són al·lèrgiques a diferents tipus de pol·len a la vegada, cosa que complica el diagnòstic i el tractament", segons ha explicat la vicepresidenta de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica, Eulàlia Tauler.

Una reacció més agressiva per la contaminació

Teresa Garriga, secretària de la Societat, avisa, també, que la contaminació fa que el pol·len sigui més agressiu; per exemple, el pol·len contaminat per partícules dièsel provoca una reacció al·lèrgica 27 vegades superior. Per la seva banda, Belmonte ha explicat que es podran produir "pics forts dels nivells de pol·len", que poden fer que persones que fins ara no havien tingut problemes desenvolupin una al·lèrgia.

El pol·len de xiprers, el primer

Segons l'estudi presentat per la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica, el pol·len dels xiprers sortirà amb força quan acabi el fred, mentre que el dels plàtans tardarà entre dues i tres setmanes a fer-se present. Pel que fa al de la parietària i les gramínies, augmentarà des de mitjans de març, mentre que encara és d'hora per fer previsions per a l'olivera.

Tipus de pol·len que més afecta els pacients al·lèrgics
  • Gramínies -plantes herbàcies- (50%)
  • Plàtans d'ombra (25%)
  • Parietària (20%)
  • Cupressàcies- família dels xiprers- (15%)
  • Oliveres (15%)
Tipus de pol·len més abundants a l'atmosfera de Catalunya
  • Cupressàcies (23%)
  • Plàtan d'ombra (10%)
  • Parietària (6%)
  • Olivera (5%)
  • Gramínies (4%)

Una aplicació t'informa del nivell de pol·len

Coincidint amb aquestes previsions, s'ha presentat una aplicació per iPhone que permet als usuaris consultar el nivell de pol·len que hi ha a la seva ubicació. Es tracta d'Al K. Polen. que ofereix la possibilitat de seleccionar el tipus de pol·len que li interessi a l'usuari entre un ampli ventall d'opcions, des de les gramínies fins als xiprers o els pollancres, i veure'n en pantalla el nivell actual. El servei també mostra la tendència d'aquell factor concret: si augmentarà o disminuirà, o si es troba en estat d'alerta.
Anar al contingut