Barcelona

Aval a l'avantprojecte de llei d'emergència habitacional

La segona cimera, que s'ha fet al Palau de la Generalitat, ha presentat el segon text que substituirà el que va suspendre el Tribunal Constitucional

RedaccióActualitzat

Aval de les entitats i dels alcaldes de les principals ciutats i la majoria de partits polítics a l'avantprojecte de llei d'emergència habitacional per impedir que les persones més vulnerables vagin a parar al carrer.

Aquest divendres, al Palau de la Generalitat, s'ha fet la segona trobada de la cimera política i social per abordar aquesta problemàtica, en què s'ha presentat el nou text que substituirà el que va suspendre el Tribunal Constitucional. De fet, l'alt tribunal va suspendre uns articles que ara la nova llei pretén esquivar.

Com a l'anterior trobada, que es va fer al maig, hi han participat partits polítics, organitzacions municipalistes, els alcaldes i alcaldesses de les principals ciutats catalanes, sindicats i representants d'entitats socials. Tothom ha fet valoracions diferents de com veuen aquesta nova llei.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat satisfet per l'aval, considera que es tracta d'una bona eina i ha dit que, ara, el text seguirà el tràmit per convertir-se en llei. Puigdemont també ha anunciat que es crearà un grup de treball que estudiï el lloguer abusiu:

"Ha recollit l'esperit que ens demanava la gran majoria dels que van participar i és que ens dotéssim d'una eina útil, d'una eina pràctica, d'una eina efectiva, que tingués molta seguretat jurídica".

Per la seva banda, el President del Tercer Sector, Oriol Illa, ha assenyalat que cal augmentar la pressió sobre el parc buit, ja que actualment hi ha 47.000 habitatges buits i 50.000 persones en situació de risc de desnonament.

En aquest sentit, ha reclamat que l'avantprojecte s'aprovi al Parlament "com més aviat millor" i ha instat a potenciar la mediació a partir de la comissió d'habitatge que, encara que no sigui obligatòria, força "moralment els tenidors a mediar".

També ha celebrat que es torni a recuperar l'expropiació temporal i l'expropiació d'usdefruit, que va ser suspesa el 2011 per la Llei Òmnibus impulsada pel Govern de CiU i que permet fer ús de l'habitatge sense ser el propietari.

Què diu la nova llei

El nou text pressiona, encara més, els bancs, obligant-los a cedir els pisos buits per destinar-los a lloguer social per a famílies que estiguin a punt de ser desnonades. Si no ho fan, la Generalitat els expropiarà l'ús, no pas la propietat, d'aquests pisos, per un període de 4 a 10 anys.

També vol recuperar amb més contundència el sistema de mediació entre les entitats financeres i les persones que no poden fer front a la hipoteca i altres crèdits. Es crearan comissions de mediació arreu de Catalunya formades per representants del govern, ajuntaments, advocats, entitats socials i els bancs, per valorar què es pot fer per sanejar els deutes, o, en casos extrems, condonar-los.

Aquest avantprojecte de llei, que no té el suport de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, arribarà al setembre al Parlament. Un text mirat amb lupa, sense esquerdes legals, diuen, per garantir la seva aplicació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut