Incendis a Austràlia.
Incendis a Austràlia.

Austràlia pronostica "El Niño" per a finals d'any

Actualitzat

L'Oficina Meteorològica d'Austràlia preveu l'arribada d'"El Niño" per a finals d'any amb sequeres i inundacions a zones poc habituals.

Els models climàtics australians indiquen una alta probabilitat de l'arribada del fenomen meteorològic anomenat "El Niño" per a finals d'any. Aquest pronòstic coincideix amb el resultat del Centre de Predicció del Clima dels EUA. "El Niño" és un fenomen que afecta gairebé tot el planeta i causa estralls amb inundacions i fortes pluges als Estats Units i Amèrica de Sud i sequeres al sud-est asiàtic i Austràlia.

Què és "El Niño"?

És un canvi en el comportament dels corrents oceànics de les aigües del Pacífic i de les condicions dels vents alisis en la zona equatorial. En condicions normals, els vents alisis bufen de Centreamèrica a Austràlia i Papua Nova Guinea. A Amèrica, els corrents profunds del Pacífic emergeixen a les zones equatorials. Les seves aigües fredes i plenes de nutrients permeten una gran riquesa pesquera en tota l'àrea. També és una zona on conflueixen vents poc humits procedents de l'interior de les dues Amèriques: la del nord i la del sud. Els alisis, en el seu camí cap a Austràlia, es carreguen d'humitat i descarreguen grans pluges sobre les aigües molt càlides de Papua Nova Guinea i Indonèsia, entre altres. Aquesta situació de vent d'est a oest permet que el nivell del mar sigui mig metre més alt a Oceania que a Amèrica i la diferència de temperatura del mar entre les dues zones sigui d'uns 8 ºC.

Amb "El Niño" els vents alisis s'afebleixen. Les grans tempestes ja no arriben a Papua Nova Guinea i descarreguen al bell mig del Pacífic equatorial. A la vegada, les temperatures de l'aigua d'Oceania es refreden i s'escalfen les d'Amèrica. Aquesta situació té conseqüències a gran part del planeta. Al sud-est asiàtic, el refredament de l'oceà permet una menor formació de núvols i, en conseqüència, les pluges són escasses, amb períodes molt secs. A l'Amèrica de Sud, a països com el Perú i l'Equador l'escalfament de l'aigua permet la formació contínua de nuvolades amb grans precipitacions. Són períodes molt humits.

Anar al contingut