La primera ministra d'Austràlia, Julia Gillard. (Foto: Reuters)
La primera ministra d'Austràlia Julia Gillard. (Foto: Reuters)
Brisbane

Austràlia demana perdó pels 150.000 nens robats durant 30 anys a mares solteres

El gest històric australià arriba després que una investigació del Senat ha revelat que durant 30 anys es va forçar mares solteres a donar els seus fills en adopció i que tot plegat que es van dur a terme amb la connivència d'agències d'adopció i organitzacions religioses.

RedaccióActualitzat
Austràlia ha demanat perdó a les mares solteres que entre els anys 50 i 70 es va forçar perquè donessin en adopció els seus fills. El gest històric del govern australià ha arribat després que una investigació del Senat ha revelat que durant tres dècades es van practicar més de 150.000 adopcions il·legals, amb la connivència d'agències d'adopció i organitzacions religioses.

L'Església catòlica i les institucions de l'Estat van ser còmplices durant aquest temps d'adopcions forçades. Eren fills de mares solteres o de dones que no tenien mitjans per mantenir-los.

Algunes de les dones es van veure obligades a signar els papers de l'adopció. A altres les van drogar o fins i tot les van tancar en institucions psiquiàtriques per obligar-les a donar les seves criatures en adopció.

Després d'una investigació exhaustiva, l'Església catòlica va demanar perdó pels fets el 2011. Qui ho ha fet ara ha estat l'executiu, per boca de la primera ministra, Julia Gillard, i el cap de l'oposició, Tony Abbot.

"A vosaltres, les mares, que vau ser traïdes per un sistema que no us va donar cap oportunitat i que us va tenir subjectes a manipulació, humiliació i negligència, us demanem disculpes", ha declarat Gillard, que ha continuat: "Us diem: ho sentim, mares que vau ser forçades a suportar la coerció i la brutalitat d'aquestes pràctiques sense cap ètica, deshonestes i en molts casos il·legals, i que no es repetiran aquí mai més".

Gillard ha conclòs que van ser uns actes "cruels, amorals i vergonyosos" a una audiència que l'ha escoltat amb llàgrimes als ulls.
Anar al contingut