Barcelona

Augmenten un 40% les denúncies per abusos sexuals a Catalunya el 2016

Els delictes a Catalunya es van reduir un 2% el 2016 i ja és el cinquè any que van a la baixa

RedaccióActualitzat

Les denúncies per abusos sexuals s'han multiplicat: han passat de 700 el 2015 a 1.099 l'any passat. L'escàndol de pederàstia dels Maristes, destapat fa un any, va portar desenes de pares i alumnes a denunciar tocaments i agressions sexuals. Aquest escàndol ha fet aflorar un delicte ocult durant molts anys a les estadístiques. En concret, les denúncies van pujar un 43% el 2016. 

Pel que fa a les agressions sexuals s'ha trencat la tendència a la baixa que s'havia registrat des del 2009. L'any passat les denúncies van augmentar un 9,5%. Un dels possibles motius, segon els Mossos, és la reforma del Codi Penal que va entrar en vigor el juliol del 2015, en què es va elevar l'edat del consentiment sexual dels 13 als 16 anys.


Els delictes baixen el 2016

El 2016 van disminuir els delictes comesos a Catalunya, tant els que afecten les persones com el patrimoni. L'any passat se'n van denunciar 472.000, un 2% menys que el 2015 i gairebé un 11% menys que fa 5 anys
 

 

Segons les dades presentades avui, els delictes van disminuir a tot el territori, a excepció de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, on les denúncies van augmentar lleugerament, un 0,90%. La baixada es va registrar sobretot a Ponent i al Pirineu Occidental.

 

 

Delictes que en la seva majoria --gairebé 9 de cada 10-- són contra la propietat: per exemple, robatoris de cotxes o habitatges.

En aquesta tipologia, la policia informa que disminueixen els robatoris amb força a l'interior de domicilis (un 2%). Els Mossos en destaquen la col·laboració ciutadana i la pressió policial.

Alguns d'aquests robatoris es relacionen amb el tràfic de marihuana, un delicte que no para de créixer i que ja és una de les activitats principals de la criminalitat organitzada. L'any passat es van intervenir 14,4 tones, un 161,8% més.

També van recular els robatoris amb violència als establiments (gairebé un 13%) o al carrer (un 6%), mentre que van augmentar les estafes (un 11,59%), degut al creixement del mercat de segona mà i el comerç electrònic.

El que no van baixar van ser els assassinats. L'any passat hi va haver 54 homicidis, vuit dels quals van ser de dones víctimes de violència masclista.

Entre les prioritats que s'han marcat per a aquest any els Mossos hi ha continuar lluitant contra els robatoris a les cases i el terrorisme, i posen un especial èmfasi en els delictes informàtics, ja que internet s'ha convertit en un nou mitjà per cometre delictes.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut